V dnešní vyspělé době, kdy jde svět neustále rychlým tempem kupředu, je cestování opravdu snadné a Evropská unie nám jej zjednodušuje ještě o několik úrovní více. K překročení hranic mezi členskými státy EU nepotřebujeme cestovní pas a mnohokrát ani občanský průkaz, ale samozřejmě je důležité mít jej pro jistotu u sebe kvůli různým kontrolám.

Mezi státy, které patří do Schengenské dohody, se vyhneme nekonečnému čekání a zdržování na hranicích a pro mě osobně je to veliké plus. Díky těmto možnostem mnoho lidí, především, mladých, cestuje za hranice a mnoho už se jich ani nevrací zpět do své rodné země. Podle sebe soudím, že často je důvodem jejich odjezdu výdělek, ale také příjemnější podnebí, zdokonalení jazykových dovedností a poznání.

Snem více než čtvrtiny dotázaných mladých lidí je Spojené království, jež láká ve většině případů dobrodružstvím, navázáním nových vztahů a změnou prostředí. Ale neženou se sem jen za vidinou velké zábavy, kterou znají z filmů? Jistěže každého mladého přitahuje návštěva Velké Británie, ale jsou doopravdy seznámeni s uplatněním svého oboru v zemi, výší mzdy a hlavně také s náklady, které bude třeba vynaložit pro život na tomto ostrovním státě? Další častou odpovědí bylo Německo, do kterého by se moji vrstevníci stěhovali kvůli lepší životní úrovni a lépe ohodnocené práci. Můžeme se ale pouze dohadovat, zda je u našich západních sousedů o tolik vyšší průměrná výplata, aby se vyplatilo za ní odejít.

Výběr země, ve které byste chtěli strávit svůj život, záleží na spoustě různých aspektů. Podle mého názoru si dnešní mládež moc neuvědomuje, jak odvážný krok je vypravit se do země, kde se hovoří jiným jazykem, s různými tradicemi a odlišnými zvyky. Svoje názory tvoří na základě popularity onoho státu a nechávají se ovlivnit pomíjivostí rychle nabytého bohatství.

Myslím si, že rodiče se jen těžko vyrovnávají, že jejich ratolesti vylétávají z rodného hnízda, natož když je to ještě do ciziny. Vždy si najdou důvody, proč by jejich potomci měli raději zůstat v blízkosti, kde na ně mohou starostlivě dohlížet a kdykoliv přiběhnout na pomoc. Je to snad strach z něčeho nového a neznámého? Jak nejefektivněji přimět naše opatrovníky, aby s našimi plány souhlasili? Jen málo z nich si připouští fakt, že takováhle jedinečná zkušenost se nám může náramně hodit jak v osobním životě, ale i v kariérním stoupání. Dnes však jsou mladí lidé více a více samostatnější a do svého rozhodování, podle mého názoru, si nenechávají příliš zasahovat.

Zhruba polovině odpovídajícím vyhovuje možnost "volného" cestování, jsou s ním spokojeni a nic by na ní neměnily. Najdou se i tací, kteří by ještě více zpřísnili kontroly, aby bylo cestování bezpečné a nemuseli mít obavy z různých nepříjemných situací.

Já se rozhodně nakláním ke kladnému ohodnocení možností, které nám unijní politika poskytla. Sama se chci podívat do zahraničí a ráda bych tam i pracovala, proto tyto změny vítám.

Kristýna Farkačová, VOŠ, SPŠ a OA Čáslav, téma: Moje Evropa