Odpovězte na soutěžní otázku od 8. listopadu 2011 od 12 hodin do 11. listopadu 2011 do 12 hodin a získejte buď hlavní výhru - originál podepsaný dres Vladimírem Růžičkou - nebo 4x hokejku, 2x knihu - Červenobílá ledová síla - podepsaná Vladimírem Růžičkou, 5x kartičky - Vladimíra Růžičky - podepsané, popřípadě 4x krabici oblíbených tyčinek Corny Milk Street.

Zašlete ji na email s vaším jménem a příjmením a telefonickým kontaktem od 8. listopadu 2011 od 12 hodin do 11. listopadu 2011 do 12 hodin: soutez@denik.cz.

Ze všech správných odpovědí získává výše uvedené ceny v tomto pořadí:

hlavní výhra - dres Vladimíra Růžičky podepsaný samotným koučem Slavie - 150. správný email
2. až 5. cena - hokejka - 30., 60., 90., 120. správný email
6. až 7. cena - kniha „Červenobílá ledová síla“ podepsaná Vladimírem Růžičkou – 50. a 100. správný email
8. až 12. cena - kartičky podepsané Vladimírem Růžičkou - 15., 35., 55., 75., 95. správný email
12. až 15. cena - krabice tyčinek Corny Milk Street - 1., 40., 80., 130. správný email

Soutěžte s tyčinkami Corny Milk Street, sponzorem hokejové slávistické mládeže, a www.denik.cz o originál dres Vladimíra Růžičky podepsaný samotným trenérem Slavie! Můžete vyhrát i hokejky, podepsané knihy a kartičky Vladimírem Růžičkou a oblíbené tyčinky
Soutěžte s tyčinkami Corny Milk Street, sponzorem hokejové slávistické mládeže, a www.denik.cz o originál dres Vladimíra Růžičky podepsaný samotným trenérem Slavie! Můžete vyhrát i hokejky, podepsané knihy a kartičky Vladimírem Růžičkou a oblíbené tyčinky

Soutěžní otázka zní:

Co je největší přednosti tyčinek Corny Milk Street?

a) obsahují kousky ovoce
b) obsahují vápník
c) obsahují kyselinu listovou

Správnou odpověď hledejte v níže uvedeném článku: Nepodceňujte svačiny vašich dětí.

Výherci:

Cena - Corny Milk Street krabice: Petr Krejčí, Václav Dřízhal, Kateřina Čadíková, Miloš Krůta.

Cena – kniha Černobílá ledová síla: Filip Šperl, Marcela Svobodová.

Cena - hokejka: Jan Gabriel, Pavel Tobola, Jaroslav Suchochleb, Eliška Veselá.

Cena – Kartičky podepsané: Pavel Vejvoda, Hana Cagášková, Lenka Hrbková, Michal Veselý, Dana Kloudová.

Hlavní výhra – podepsaný dres: Jan Brič.

VŠEM GRATULUJEME!

Nepodceňujte svačiny vašich dětí

Téma tak zvaných „vložených jídel“, tj. svačin, je podceňované a přitom tak důležité. Nepravidelný nebo neúplný stravovací režim je podle odborníků příčinou únavy, ztráty koncentrace a dokonce také obezity mladé generace.

Snídaně? Nezbytná!

Důležité je naučit dítě v klidu alespoň trochu snídat. “Když vstane, je doslova povinností se napít,” radí Dr. Petr Fořt, CSc., autor řady publikací o dětském stravování. “Snídaně v pracovních dnech nemusí být vydatná, ale vždy je lepší trochu než nic. Kdo nesnídá, mnohem snadněji nabírá na váze. Dítě, které snídá, nepotřebuje pak “energeticky přeplácané” přesnídávky.”

Sladké ano, ale vybírejte

Sladké je doporučováno konzumovat především během dopoledne, kdy mozek potřebuje „rychlou energii“ pro duševní činnost ve škole. Je třeba se ale zaměřit na zdravé, avšak chutné alternativy sladkých pokrmů.

„Například „tradiční = levné“ sladkosti lze nahradit nabídkou běžně dostupných kvalitních produktů, třeba cereálními tyčinkami typu Corny Milk Street – jejich mléčná náplň obsahuje vápník potřebný pro správný růst kostí a zubů - nebo také bezlepkovými piškoty s pudingem nebo drobně krájeným ovocem apod.,“ upozorňuje specialista.

Čeho se vyvarovat

Dětskou svačinku není vhodné „odbýt“ bílým pečivem s měkkou uzeninou, taveným či snad plísňovým sýrem, tím méně krekry všech druhů či dokonce sladkým tučným pečivem (například koblihy a plněné croissanty), čokoládovými tyčinkami nebo naopak jen jižním ovocem. „Není však správné zakázat dítěti nějaké jídlo či potravinu pod hrozbou trestů - zakázané ovoce nejvíc chutná,“ doporučuje expert.

Pijte hodně, ale zdravě!

Důležitý je také správný pitný režim. Pokud jde o „svačinové“ nápoje, optimální volbou je voda, je však také možné použít méně sladký „ledový“ čaj (komerční je nutné ředit vodou). Když dítěti občas dopřejete slazený drink, nic se nestane.

„Rozhodně však nenabízejte běžné levné limonády, tím méně jsou-li slazené umělými sladidly. Čtěte etikety na nápojích - nevhodné jsou limonády a nápoje slazené fruktózou nebo fruktózovým sirupem,“ zmiňuje odborník. „Ovocné nektary stejně jako 100% džusy – ty případně řeďte vodou na dvojnásobek.“

Aditiva – dětem ano či ne?

S cílem usnadnění technologie výroby, ale také ke zlepšení chuťových vlastností, se přidávají do potravin tzv. aditiva, čili látky, které se v přirozených potravinových zdrojích nenacházejí. Každému aditivu je dle nařízení legislativy přiřazen kód „E“ a číslo.

„Paradoxní je, že mnohá z nich jsou neškodná a některé dokonce prospěšná. Nicméně také je pravdou, že mnohá aditiva jsou potencionálně riziková, a to především pro děti,“ vysvětluje znalec.

Zapojte děti do přípravy svačin

Když jsme ve škole, připomeňme si slova J. A. Komenského, škola hrou a příklady táhnou! „Zapojte proto děti do přípravy přesnídávek i odpoledních svačin. Vysvětlujte jim přitom, v čem jsou jejich návrhy nevhodné a proč,“ tvrdí Dr. Fořt. „Při přípravě raději použijte trochu másla nebo čerstvého sýra (např. jogurtová lučina) než margaríny, které i přes technologickou inovaci jejich výroby a složení stále jsou jen „nepřirozenou náhražkou“.