Mnozí návštěvníci ale dosud neměli příležitost tyto delikatesy z masa ochutnat. Istrijští starousedlíci dodnes pamatují, že právě hovězí guláš byl jedním z prvních jídel, která se nacházela na jídelníčku restaurací i hotelů.

Tato tradice se dnes pomalu vrací do každodenního života. Speciality totiž budou nabízeny jako součást jídelníčku v selských turistických domácnostech po celé Istrii. Hosté tak budou moci ochutnat vedle známých istrijských specialit, jako jsou tradiční maneštry, fuži, jídla z lanýžů a istrijský pršut, i sousta hovězího.

Pokud i vy letos vyrazíte na jadranské pobřeží, ochutnejte hovězí polévku s domácí strouhanou těstovinovou zavářkou, vařené hovězí s motovilcem, chutné omáčky z hovězích nudliček s roládou z těsta a zeleniny, nebo třeba speciální hovězí řízky.

Původnímu istrijskému skotu hrozí již řadu let vymírání. Proč? Z jednoduchého důvodu. Tento druh již téměř nikdo nechová. Majitelé selských domácností si přejí připravovat nejen více pochoutek z hovězího masa, ale chtějí i rozšířit chov tohoto původního a kvalitního druhu. Informuje bulletin Chorvatského turistického sdružení.