V obchodech se nejčastěji setkáte s vajíčky, jejichž skořápka má různé odstíny hnědé barvy.

Barva skořápky se tvoří v poslední fázi těsně před snesením vajíčka a způsobuje ji pigment.

Díky němu existují dokonce vejce, která by se zejména o Velikonocích velmi hodila. Mají totiž skořápku modrou či zelenou.

Vedle toho ale existují plemena slepic, jež pigmentovou žlázu nemají. Právě tyto slepice snášejí vajíčka bílá.

Zabarvení žloutku je závislé na obsahu betakarotenu v krmivu. Betakaroten je obsažen v zelené píci, takže slepice, jež se pasou na trávě, mají zpravidla barevnější žloutky.

Barva žloutku se ale dnes dá ovlivnit i přidáním syntetického karotenu do krmiva, takže i nosnice z velkochovů mohou snášet vajíčka s oranžově červeným žloutkem.

Slepičí hierarchie

Jsou vajíčka od slepic s podestýlkou, jak se můžete dočíst na jejich balení v obchodech, kvalitnější? „To je jen reklama. Velkochovy slepice ve volných výbězích v podstatě nemají,“ říká Ivan Pavel, předseda posuzovatelů drůbeže z Českého svazu chovatelů. „Při podestýlkovém chovu v halách jsou slepice kvůli tomuto prostředí stresované. V hale se musejí vyrovnávat s hierarchií v rámci početného hejna, v němž jsou slabší slepice utiskovány silnějšími. A o hierarchii se tu vedou neustálé souboje,“ dodává Ivan Pavel.

Bílá jsou vzácnější

Která vajíčka je tedy nejlepší vybírat? Jak se liší produkce českých slepic od zahraničních, jejichž vajíčka se do České republiky dovážejí?

Odborníci soudí, že se rozdíly stírají. „Prarodiče“ chovů dnes šlechtí speciální firmy především ze Spojených států pro celou Evropu. Například bělovaječné slepice vznikly z plemene Leghornky. To je jediné plemeno z chovných, které je schopno snést velké množství vajec s bílou skořápkou – až tři sta za rok.

Šlechtěna jsou samozřejmě i všechna ostatní plemena, která snáší vejce s hnědou skořápkou.

„Když chci, aby slepice snesla za rok tři sta vajec, tak ji musím změnit celý životní styl,“ upozorňuje František Tuláček, který léta pracoval ve velkochovu a věnoval se i drobnému chovatelství. „Velké týmy vědců dnes pracují na tom, aby z nosnice získali během jediného roku maximum,“ dodává.

Slepice z domácího chovu naproti tomu snáší vejce po tři roky. Je jich sice méně, ale od druhého roku, když nosnice dospěje, jsou větší. Slepice, které se pohybují v přírodě, navíc konzumují látky, jež přispívají k jejich zdraví a obranyschopnosti organismu. To všechno se pak projeví i ve vejcích, která snesou.

Čtyři vejce týdně

Kolik vajec si můžete během Velikonoc dopřát, pokud se snažíte dodržovat pravidla zdravého stravování? „Všeobecně se doporučuje, aby dítě a zdravý dospělý člověk zkonzumovali čtyři vejce týdně,“ říká nutriční terapeutka Dana Růžičková.

Ideální je podle jejích slov vajíčko zašlehat do zeleninové polévky, použít ho při pečení anebo na ozdobu zeleninového salátu. Pozor je naopak třeba dávat na vajíčko uvařené na tvrdo, je totiž nejhůře stravitelné.

Vajíčka ale v jídelníčku chybět nemají. Jsou totiž výborným zdrojem kvalitních bílkovin a tuku bohatého na nenasycené mastné kyseliny. A také zdrojem vitamínu A1, několika vitamínů řady B nebo minerálních látek.