Chybou je domnívat se, že Dolomity jsou krásné jen v zimě. Tyrolské hotýlky lákají zprvu možná kýčovitou, ale přeci jen romantikou. Ktomu výborné místní víno, například jihotyrolské Chardonnay, které zraje na prosluněných svazích Alp.

Po vydatné snídani se vydejte na třeba na procházku nezkaženou přírodou. Setkáte se se stády krav (pozor – jsou úplně jiné než ty naše, šedé s dlouhýma ušima) a původní architekturou. Dřevěné domečky jsou jakoby nahodile rozmístěny po svazích na místech, kde už máte pocit, že jste na konci světa.

Koně a pršut

Jestli vám nohy už moc neslouží, a přesto se krásy zelených kopců nemůžete nabažit, najměte si koňský povoz. Nohy si zabalte do deky, oblečte si větrovku a vychutnejte si Tyrolsko z pohodlného kočáru.

Když už budete nahoře, nezapomeňte se zastavit v některém z horských penzionů na dobré kvasnicové pivo a pršut se sýrem. Donesou vám ho najemno nakrájený na prkénku spolu s nakládanými cibulkami a okurkami.

Pokud vám procházky nestačí a zatoužíte po něčem akčnějším, zkuste horské kolo nebo nordic walking. Nordic walking, chůze za pomoci speciálních hůlek, procvičuje 90 procent svalů na těle a nádherně vás protáhne. Pokud jste začátečníci, najměte si zkušeného instruktora, který vám ukáže jak zacházet s hůlkami co nejefektivněji.

Na kole k jezeru

Na jízdu na kole žádnou instruktáž nepotřebujete. Kola se dají vypůjčit v půjčovnách nebo v některých hotelích. Jste -li v Bolzanu, vydejte se na čtyřicetikilometrový okruh mezi vinicemi k jezeru Lago di Caldano.

Nejprve si trochu protáhnete svaly při příkrém stoupání, na kopci ale budete odměněni nádherným výhledem na zelené upravené vinice. A v polovině cesty čeká odměna ještě větší – koupání v horském jezeře.

V horkém letním počasí vám bude studená čistá voda připadat jako ráj na zemi. Na pláži u jezera se můžete schovat do stínu tropických palem.

Po osvěžení si dejte jídlo v místní restauraci Seegarten s výhledem na jezero. Mají zde výborné místní delikatesy, ale i mořské plody a vynikající zmrzlinu.

Při návštěvě Tyrolska si určitě nezapomeňte dát knedlíky. Jsou trochu jiné než u nás, kulaté, malé a s různými příchutěmi – sýrové, špenátové, ale nejtypičtější a nejlepší jsou špekové.

Knedlíky nikdy nekrájejte nožem. V Tyrolsku panuje pověra, že když host krájí knedlík nožem, kuchařovi pukne srdce, protože ho uvařil moc tvrdý.

Zpáteční cesta do Bolzana je pak skoro po rovině, takže máte dost příležitostí kochat se krajinou.

Jazz na hradě

Pokud budete v Bolzanu na začátku června, určitě navštivte jazzový festival na hradě, kde je zároveň i muzeum Rainholda Messnera. Starobylý hrad ožije na několik nocí zvuky hudby, která vás postupně provede celou jeho nádherou.

Jazz, v podání proslulých umělců za svitu loučí, při posezení v trávě se sklenicí vína, je opravdu velkým zážitkem.