Karlovy Vary: lázeňský luxus

Karlovy Vary patří bezesporu mezi „rodinné stříbro“ naší republiky. Skvěle vybavené lázeňské středisko poskytuje lázeňské služby už více než 600 let a jejich luxus oceňují i zahraniční návštěvníci. Bohatství Karlových Varů spočívá v četných léčivých pramenech, které vyvěrají ze zemských hlubin a mají ozdravný účinek. Z nich nejznámější je Vřídlo, kterémáteplotu 73 ºC (ale návštěvníci ho mohou pít i ochlazené) a zásobuje termální vodou všechna lázeňská zařízení Karlových Varů.

Co se tady léčí: diabetes, dna, nadváha, parodontóza, nemoci pohybového ústrojí, jater, žlučníku a mnohédalší.

Luhačovice: lázně v lesích

Jedinečné klimatické podmínky v kombinaci s léčivými prameny, to je zázračná formule, s jejíž pomocí se uzdravují návštěvníci největších moravských lázní. Najdete je obklopené Vizovickými vrchy v chráněné oblasti Bílých Karpat. Na jejich území vyvěrá celkem 17 pramenů, které jsou díky svému vysokému obsahu minerálních látek považovány za jedny z nejsilnějších v celé Evropě.

Co se tady léčí: onemocnění dýchacího a trávicího ústrojí, diabetes, otylost, poruchy pohybového aparátu, oběhového ústrojí a onkologické nemoci.

Poděbrady: romantika Lázně

Poděbrady vznikly vlastně náhodou, když se hledal zdroj vody pro zdejší zámeka byl objeven minerální pramen. Ačkoli toto malebné městečko na Labi nepatří k našim nejnavštěvovanějším lázním, zcela jistě má svým návštěvníkům co nabídnout. Vybrat si tady můžete z široké kolekce procedur, projdete se po lužních lesích a přírodních parcích, kterými jsou lázně obklopeny. Navíc tady najdete i solnou jeskyni.

Co se tady léčí: choroby srdce a cév, diabetes, nemoci pohybového aparátu.

Teplice: nejstarší lázně

Nejstarší fungující lázně v celé střední Evropě najdete na severu naší republiky. Teplice patří zároveň k jedněm z nejkrásnějších lázní vůbec. Půvabná architektura se vyjímá na pozadí četných lesoparků s úpravně barevnými záhony květin. Pokud si pro svou relaxaci zvolíte právě tyto lázně, můžete se těšit na poklidnou, ale zároveň velmi působivou atmosféru lázeňských kolonád i starobylých lázeňských domů. Termální vody Teplicím zajišťují dva prameny Pravřídlo a Hyne, které mají teplotu mezi 39 a 44ºC.

Co se tady léčí: onemocnění pohybového ústrojí, cévní choroby, nervová a duševní onemocnění.

Jeseníky: klimatická lázeň

Jestliže vás neužije na popíjení minerálních pramenů, vaší volbou mohou být naše nejznámější klimatické lázně. Jen dva kilometry od města Jeseník najdete půvabné lázně zasazené ve výšce 620 metrů nad mořem. Mimořádně příhodné klimatické podmínky umožňují léčit návštěvníky v průběhu celého roku. Navíc zde najdete první vodoléčebný ústav na světě, který založil zdejší patron Vincenc Priessnitz. Kromě léčebných procedur v Jeseníkách pomáhá návštěvníkům k rehabilitaci a uzdravení klid a nenáročná tělesná aktivita.

Co se tady léčí: onemocnění horních a dolních cest dýchacích, potíží s krevním oběhem a nervová onemocnění.