Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Lázeňský suvenýr

Existuje jen velmi málo výrobků, které by se po staletí vůbec neměnily, a přesto jejich odbyt stále stoupal. Jedním z nich jsou tradiční lázeňské oplatky.

31.5.2007
SDÍLEJ:

OplatkyFoto: www.lazenskeoplatky.cz

Když před přibližně dvěma sty lety začaly měšťanky z Mariánských Lázní péct podomácku jakési podivné oplatky a prodávat je hostům procházejícím se po lázeňských kolonádách. Nikdo by nevěřil, že jen o pár let později se z tohoto svérázného pečiva vyvine jeden z lázeňských symbolů a obchod století.

Hostie

Podle historiků získaly lázeňské oplatky svou jedinečnou podobu a recepturu původně pravděpodobně podle hostií. Ty se také pečou z nekvašeného těsta, jehož základem je mouka a voda, navíc ve formě v kleštích. Dokonce byl údajně na prvních lázeňských oplatcích svatý motiv.

V polovině devatenáctého století si pekař Karel Kašpar Reitenberger spočítal, že oplatky, které šly u lázeňských hostů velmi dobře na odbyt, by mohly představovat velmi výnosný obchod.

Zahájil jejich výrobu ve velkém. Už se nespokojil jen s pouhým prodejem z košíku, ale balil je po několika kusech do dárkových krabic a převazoval ozdobnou stuhou.

A obliba tohoto originálního suvenýru u lázeňských hostů stále stoupala. Pozadu samozřejmě nechtěli zůstat ani ostatní cukráři, takže se výroba rozšířila i do dalších lázní a k dalším výrobcům. Dokonce měl každý cukrář svou speciální formu, která do těsta vtiskla jeho vlastní znak, podpis a ornamenty. Speciální kleště, kterým se říkalo a říká „oplatečnice“jsou také polovinou úspěchu výrobců oplatek. Ani ty se v průběhu staletí příliš neměnily, jen se od konce sedmdesátých let zautomatizovaly.

Vnich se spékají pláty těsta s náplní a oplatky tak získávají nejen charakteristickou podobu, ale i chuť. Finální zapečení trvá asi dvě minuty. Původní oplatky se pekly ze směsi, jejíž základ tvořily mandle a cukr. Sypaly se pak směsí oříšků, vanilky, cukru i skořice. Základní recept využívá většina lázní i v současné době.

Čokoláda přišla později

Pokud máte ale raději čokoládové, tmavší oplatky, ještě před šedesáti lety, byste si na nich pochutnat nemohli.Ty jsou totiž relativně čerstvým vynálezem padesátých let dvacátého století. Lázeňské oplatky si za sto padesát let své oficiální existence získaly spoustu příznivců a obdivovatelů (miloval je například Freud, Neruda, Chopin nebo Kafka), ale nikdo z nich si doma nemůže upéci ani jejich napodobeninu.

Každé lázně mají totiž svůj recept a své zvláštní ingredience, které jsou však přísně tajné. Celý recept, který je střeženým tajemstvím, zná jen velmi málo osob. V současné době existuje mnoho variant náplní od klasické čokoládové a oříškové až po máslovou a citronovou.

Tvary však většinou zůstávají původní – kulaté a trojhránky. Jejich výrobci však stejně tvrdí, že nejlépe chutnají oplatky čerstvé a ještě teplé. Zajeďte je tedy ochutnat na některou z lázeňských kolonád, kterým zároveň slouží jako originální symbol.

31.5.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto

Miliardový zámek na osobní údaje. Nařízení začne platit za půl roku

Tisková konference ODS po volbě místopředsedů Poslanecké sněmovny
1 11

Fiala neuspěl. „Nepolíbil prsten“

Zpívající rozhodčí a bezdomovcem po své vůli: prohlédněte si nejlepší videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku v pátek 24. listopadu 2017.

Komentář Kateřiny Perknerové: Vojtěch Filip, génius reálpolitiky

Komunistická strana Čech a Moravy vyhrála sněmovní volby. Tedy ne na první dobrou, ale na druhou ano. Ačkoli skončila až pátá se 7,76 procenta hlasů, její předseda Vojtěch Filip dokázal za poslední měsíc to, co nikdo před ním.

Zkoušeli spát bez tepla domova. Akce Noc venku přibližovala bezdomovectví

Žít bez domova, lásky a zázemí je pro většinu z nás nepředstavitelné, přesto řada lidí takové štěstí nemá. Na to upozornila akce Noc venku v Jablonci nad Nisou.

Úsek Pražského okruhu získal kladné stanovisko EIA

Úsek Pražského okruhu mezi Běchovicemi a D1 v pátek získal kladné stanovisko vlivu na životní prostředí (EIA). Informovalo o tom ministerstvo životního prostředí. Úsek označovaný číslem 511 by se mohl začít v roce 2020.  

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT