O co jde? Už tušíte? IQOS. Hovorově „ajkos“. Právě jsme se ocitli ve světě tabáku.

Ilustrační fotografie.
Řidič boural v zatáčce a skončil ve křoví. Měl pozitivní test na drogy

Možná jste potkali lidi, kteří kouří zvláštním způsobem. V ústech mají něco jako špičku, držák a v ní cigaretu. I když v tomto případě už nelze říkat kuřák a cigareta. Jde o nový trend, o bezdýmné tabákové výrobky. Kuřáci přestávají kouřit, ale přesto si dopřávají svoji oblíbenou chuť tabáku.

Ten hit, který už zaplavil Japonsko, je úspěšný v Itálii i v Německu a má po celém světě přes pět milionů uživatelů, se jmenuje IQOS. A pokud se budete s uživateli bavit, pak už i u nás stačí říct hovorové „ajkos“. A všem je jasné, o co jde.

Výrobek se skládá ze tří hlavních komponentů – pouzdra, které plní také funkci nabíječky, držáku a tabákových tyčinek. Tyčinky obsahují tabák, ale nejsou klasickou cigaretou, jsou vyrobeny ze speciální vysoce kvalitní tabákové směsi s menším množstvím glycerolu, propylenu, glykolu a příchutí.

Parky ve Štrasburku
Štrasburk zakázal kouření v parcích. Tabák chce stáhnout z dohledu

V čem je tenhle „zázrak“ jiný? Zajímavý? Unikátní? Zatímco u běžné cigarety se tabák s papírem spalují při teplotě 600 a více stupňů, u IQOS se tabák pouze zahřívá na teplotu pod 300 stupňů, čímž se uvolňuje aromatická pára obsahující nikotin a reálnou chuť tabáku. To je vše. Žádná složitost.

„Snažíme se nabídnout lepší variantu, než jsou klasické cigarety, kde pálíte tabák a papír. Nedochází ke spalování, takže řada škodlivých chemikálií vůbec nevzniká. U zahřívaného tabákového výrobku vdechujete páru, chuť tabáku a nikotin, což je nedílná součást podobně jako alkohol v pivu,“ stručně vysvětluje generální ředitel společnosti Philip Morris ČR  Árpád Konye.

Ta uvedla výrobek na český trh loni v červenci a její ředitel dodává: „Za deset měsíců od loňského července do dubna jsme získali 100 tisíc zákazníků, kteří přešli z cigaret na IQOS.“

Ilustrační foto
Boj se závislostmi. Nová strategie doporučuje zdražení cigaret i alkoholu

IQOS je stručně řečeno výrobek bez kouře a bez popela. Výzkumy ukázaly, že v porovnání s cigaretou produkuje jen minimální množství odéru. Nezanechává nepříjemný typický zápach po cigaretovém kouři na oblečení, ve vlasech, nebarví do žluta prsty ani zuby. Pro mnohé kuřáky, kteří se nechtějí vzdát nikotinu, může být však zásadní možnost sníženého zdravotního rizika.

IQOS totiž vytváří aerosol, který obsahuje v průměru o 90 až 95 procent méně škodlivých látek než cigaretový kouř. To vidí pozitivně i mnozí odborníci, kteří už se nechali slyšet, že tento typ výrobků, pokud si na něj kuřáci zvyknou a přejdou na něj, může znamenat průlom při snižování rizik spojených s kouřením.

Hledaná dvojice.
Nekuřte tady, napomenul muž v obchodě mladíka. Ten mu hned dal pěstí