Podle posledních průzkumů jsou psi až druhým nejčastějším mazlíčkem v domácnosti. Prvenství v tomto žebříčku zaujaly překvapivě kočky.

Nejčastější metodou, kterou se na zvířata snaží aplikovat téměř každý, je metoda cukru a biče. Ta je často účinná, ale pouze na psa, protože pes má respekt k autoritám. Pokud tuto metodu začnete používat na kočku, kočka bude nadšená v momentě, kdy jí chválíte, ale když udělá něco špatně, a vy na ni začnete křičet, v kočičím světě jste se dopustili největší křivdy. A věřte tomu, že okusíte sladkou pomstu.

Pes a strach z petard, ilustrační foto
Jak uchránit psa před strachem z bouřky a ohňostrojů

Kočka se vám nebude omlouvat, sice se stáhne a zdánlivě to vypadá, že jí čin mrzí. Ve skutečnosti ale kuje pikle, jak se vám pomstít. Zpravidla vás napadne v nečekaný okamžik nebo vám pomočí nějakou důležitou osobní věc. Často to bývá třeba polštář.

Logo pořadu Kočka není pesZdroj: Česká televize

Pak tu ale máme metodu cukru, které se říká pozitivní motivace, při které zvířeti přidáváme něco, co chce. Nejčastěji je to něco dobrého k jídlu. Tato metoda ovšem operuje s tím, že zvíře do ničeho nenutíme násilím, ale chce s námi spolupracovat samo a dobrovolně s vidinou dobré odměny. Neříkám, že tato metoda je ideální pro všechny situace.

Ilustrační foto
Čím nakrmit štěně

Dle mého soudu jsou i situace, kde zvíře musí poslechnout na první povel bezmyšlenkovitě hned i bez jakýchkoli pamlsků, ale pokud hledáme metodu tréninku, kterou by se dali společně trénovat psi i kočky, tak je to právě metoda pozitivní motivací. Kočka se dá vycvičit stejně jako pes, ale musíte umět použít tu správnou metodu.

A jak to vypadá v praxi, uvidíte již 13. ledna v druhé sérii oblíbeného seriálu Kočka není pes v České televizi.

Klára Vodičková, trenérka zvířat