Přihlašovací fáze programu Tesco „Vy rozhodujete, my pomáháme“ byla začátkem dubna ukončena, když organizátoři přijali celkem 571 žádostí neziskových a příspěvkových organizací. Nominované projekty nyní posoudí odborná komise a z nich vybere 270, které se budou v 90 regionech České republiky ucházet o hlasy zákazníků, a tím také o finanční podporu. Celkově půjde o 5 040 000 korun.

Dle vyjádření manažerky společenské odpovědnosti společnosti Tesco Yany Panchevy má podpora lokálních komunit pro tento obchodní řetězec velký význam. I to je důvod proč byl program po třech předchozích ročnících rozšířen a podporu nyní získají už i projekty, které se umístí na druhém a třetím místě.

„Velký zájem dobročinných organizací nás těší. I proto letos získají podporu všechny projekty, které postoupí do dalšího kola. U vítězů půjde o třicet tisíc korun, u projektů na druhém místě o šestnáct tisíc korun a u projektů na třetím místě o deset tisíc korun,“ uvádí Yana Pancheva.

Jednotlivé nápady nyní posuzuje komise složená ze zástupců odborného garanta programu – kterým je Nadace rozvoje občanské společnosti - a vybraných zaměstnanců pořádající společnosti. Kriteriem je transparentnost, důvěryhodnost, udržitelnost, dopad na okolí a potenciál pro zapojení občanů.

Celkem postoupí dále 270 projektů, tedy vždy tři z každého každý z 90 regionů. Stejně jako loni leží rozhodnutí v rukou zákazníků. Mohou hlasovat pro projekt, jehož uskutečnění by si přáli. V prodejnách sítě Tesco budou viditelně umístěny hlasovací zařízení s charakteristikou nominovaných projektů. Od 7. května do 4. června získají zákazníci za každý nákup hlasovací žeton, kterým v případě zájmu podpoří vybraný projekt. Jména vítězů se veřejnost dozví po 20. červnu.

Více na internetové adrese www.pomahame.itesco.cz.