Na kavkazskou jedli se zaměřila i společnost Mountfield, která se prodeji vánočních stromků věnuje již čtvrtým rokem. Ve svých prodejních centrech v České republice a na Slovensku nabízí stromky z dánských plantáží.

Předsedkyně představenstva a generální ředitelka společnosti Mountfield Jana Moravová považuje zařazení kavkazské jedle do předvánoční nabídky za správné rozhodnutí. Meziroční prodeje stromků totiž každým rokem skokově narůstají. „V letošním roce předpokládáme nárůst prodejů až o 30 procent,“ věří Moravcová.

Ilustrační foto.
Vánoce jsou finančně náročné. Úvěr ale může být špatným pánem

Jak se o řezaný stromek postarat do Vánoc?  
Uložte do nádoby s vodou a nechejte v chladném prostředí. Před uložením stromku do vody ještě zkraťte spodek kmene o několik cm.

Čerstvým řezem dokáže strom přijmout až 5 l vody, a vydrží tak déle svěží. Dejte pozor, ať kůra dosahuje pod hladinu vody v nádobě – stromy totiž sají vodu pletivem umístěným pod kůrou. Takto můžete strom nechat stát na balkóně, terase nebo na chladné chodbě až do Štědrého dne. Teplota místnosti by neměla přesáhnout 13 °C. 

Pokud přinesete stromek z venkovního mrazu domů až na Štědrý den, nechte ho co nejdéle aklimatizovat v chladné místnosti, aby prudkým přechodem do tepla neutrpěl teplotní šok. Vyplatí se také pořídit stojan, do kterého lze nalít vodu, aby jedle mohla pít průběžně. Možná budete muset kmen trochu ořezat, aby se do něj vešel. Dejte přitom pozor, ať kůra opět dosahuje až do vody v nádobce.  

Lze poznat, že byl stromek uříznutý nedávno, nebo je výběr sázka do loterie?  
Strom uříznutý třeba už v září poznáte podle seschlého, rozpraskaného řezu a také podle váhy: čím je strom těžší, tím je čerstvější – může za to vysoký obsah vody.  

Beskydy v zimě. Ilustrační foto.
Nový trend posledních let: Vánoce si lidé stále více užívají na horách

Mountfield se chlubí tím, že jeho vánoční stromky mají prvotřídní kvalitu. Dováží je postupně jsou přímo z Dánska, aby zajistil jejich čerstvost. Všechny stromky procházejí přísnou kontrolou kvality. Na dánské plantáže vysílá Mountfield své vlastní týmy inspektorů, kteří vhodné stromky sami vybírají a označují.

Kavkazská jedle má dlouhé, husté jehličí a také bohatou a pravidelnou korunu. V nabídce jsou různé velikosti od 100 cm až do 250 cm. 

Ilustrační foto.
Města už se chystají na Vánoce. Raději v předstihu a také s řadou novinek

Zákazníci kromě kvality stromků oceňují i doplňkové služby. „K nim patří např. on-line rezervace, ořez a zabalení stromků,“ upřesnil marketingový ředitel společnosti Aleš Hrouda. 

A protože doba Adventu vybízí k dobročinným aktivitám, věnuje Moutfield vánoční stromky českým i slovenským dětským domovům. „Takže rozzáří vánoční dny nejen u našich zákazníků, ale i v těchto dětských zařízeních,“ uvedla s potěšením Moravová.  

Třídící depo pošty. Ilustrační foto.
Vánoce z e-shopu. Dárky s jistotou doručí, když je objednáte i v půlce prosince