Nová komedie šumperského rodáka Miroslava Krobota s názvem Kvarteto se celá natáčela v historickém centru Olomouce. J

ejí slavnostní předpremiéry se v Zábřehu a Šumperku dočkali už v pátek, další se konala v sobitu v olomouckém kině Metropol.

Oficiálně se Kvarteto v kinech objeví ve čtvrtek 30. listopadu. 

Jde o první celovečerní film natočený celý v Olomouci, který bude k vidění v kinech po celé republice.

„Vznikly tu i jiné celovečerní filmy, ale ty měly zatím premiéru jen v Olomouci, a potom se třeba hrály na různých festivalech, byl to například film Martina Müllera Bloudím. Ale Kvarteto je první celovečerní film, který se dostane do široké distribuce,“ uvedl Petr Bilík z Katedry divadelních a filmových studií na Univerzitě Palackého.

„Ale z historie filmování v Olomouci stojí za zmínku i ty, jenž zde nebyly natočeny celé. Nejslavnější je Žert podle předlohy Milana Kundery, který se natáčel na Horním náměstí,“ dodal Bilík. 

Zabijačkové hody na přírodním koupališti Poděbrady u Olomouce
Na Poděbradech voněla zabijačka. Nejsme tady jen v létě, říká provozovatel

Město, jehož historie zavazuje i omezuje

V příběhu Krobotova nového filmu se proplétají osudy čtyř kamarádů, kteří se živí současnou vážnou hudbou a hrají v kvartetu olomouckého divadla.

Solidně vyhlížející Robert (Lukáš Melník), jeho atraktivní partnerka cellistka Simona (Barbora Poláková), vtipálek Tomáš (Jaroslav Plesl) a znalec historie s přezdívkou Funés (Zdeněk Julina) spolu zažívají řadu humorných situací, ale i nedorozumění.

„Pro film Kvarteto jsme si vybrali Olomouc, kterou dobře známe. Znamená pro nás nějakou atmosféru, kterou obaluje příběh, jenž vyprávíme," řekl před časem v rozhovoru pro Deník spoluscénárista filmu Lubomír Smékal.

Krobot uvedl, že Olomouc je krásné město, ke kterému má osobní vztah, což ale nebyl jediný důvod proč se rozhodl zde Kvarteto natočit.

„Potřebovali jsme najít zažité, konzervativní a estetizované prostředí, kde se slušně žije a nehrozí skoro žádné nebezpečí. Mělo jít o město, jehož historie zavazuje a možná i trochu omezuje, město s kulturním zázemím včetně divadla, filharmonie a několika kin. To Olomouc velmi dobře splňovala,“ vysvětlil režisér.

Caesarova kašna na Horním náměstí v Olomouci s adventní ochranou
Olomoucké kašny jsou za plotem. Lidé na ně sedali s jídlem a pitím

Poláková: Chci se do Olomouce vracet

Stejně jako Krobot, i herec Lukáš Melník pochází ze Šumperka a Olomouc tak dobře zná. „V Olomouci jsem s herectvím začínal. Když jsem zjistil, že se Kvarteto bude natáčet tady, ani nevím proč, ale měl jsem v tu chvíli pocit, že se kruh uzavírá,“ řekl herec.

Na zdejší filmování vzpomíná v dobrém i Barbora Poláková.

„Olomouc je tak krásná, že bych se tam chtěla pravidelně vracet,“ sdělila. 

Ve filmu se objeví i hodně lidí z Olomouce a okolí, kterým se podařilo přes casting dostat do komparzu.

„Casting probíhal na konviktu, ale stačilo vyplnit formulář, ještě si nás vyfotili, a fotky potom předali režisérovi,“ sdělila Johana Minářová z Prostějova, která se do natáčení Kvarteta zapojila loni v srpnu.

„Točili jsme ve vegetariánském bistru Green bar. I když byl srpen, dostali jsme instrukce, abychom si vzali bundy, protože ve filmu se měla tahle scéna odehrát na podzim. Byl to poměrně krátký dialog mezi Lenkou Krobotovou a Jaroslavem Pleslem, ale i tak jsme točili přibližně čtyři hodiny. Já jsem seděla hned vedle herců, takže se natáčelo víc záběrů,“ popsala komparzistka. 

Opravená ulice 1. máje v Olomouci s modelem Hradské brány před hotelem Palác
Třída 1. máje po opravě. Jak se vám líbí?
Z upoutávky na film Miroslava Krobota Kvarteto
VIDEO: Krobotův olomoucký film Kvarteto ukázal první ochutnávku

Protipól Díry u Hanušovic

Podstatnou roli v Kvartetu hraje také hudba. Herci museli dlouho před natáčením cvičit na své hudební nástroje.

„V dětství jsem hrál na klavír a musím neskromně poznamenat, že mi to docela šlo. Ovšem na housle jsem nehrál nikdy. Na lekce jsem docházel bezmála rok a dva měsíce před natáčením jsem musel cvičit každý den dvě hodiny, abychom dosáhli alespoň částečné iluze, že jsem houslový profesionál,“ popsal Jaroslav Plesl.

Také Krobotův první celovečerní film Díra u Hanušovic se odehrál v Olomouckém kraji. Natáčel se ve vesničce Vikantice na Jesenicku a posbíral tři České lvy v hereckých kategoriích.

„Asi půl roku po uvedení Díry u Hanušovic do kin jsme si s Lubošem Smékalem řekli, že by nás bavilo napsat scénář k filmu, který by byl jiný než Díra u Hanušovic. Nevím, jestli to byla reakce spíš na kladné, nebo na záporné reakce na Díru. Vůbec jsme netušili, co napíšeme, ale stalo se to závazkem, který jsme brali vážně,“ řekl o námětu na vznik Kvarteta režisér.

Olomoucký psycholog Lubomír Smékal, spoluautor scénáře filmu Kvarteto
Psycholog Smékal o olomouckém filmování s Krobotem: Jsme teď zodpovědnější