Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Podíl masa v psím krmivu

Zajímá vás, co je v pytli granulí, který kupujete svému psímu příteli?

14.11.2017
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: Deník / Stanislava Koblihová

Dnes je klíčovým argumentem pro opodstatnění kvality psího krmiva podíl čerstvého masa. Je známo, že pes na rozdíl od kočky není striktní masožravec. A také je vědecky dokázané, že pes na rozdíl od vlka je mnohem lépe schopen trávit sacharidy.

Přesto se na trhu objevují další a další značky, které hrají na tuto „masovou“ kartu a lákají zákazníka k nákupu svých výrobků. A i když máme platné zákony a vyhlášky, které přesně stanovují, co a v jaké formě se smí, musí a nesmí na obalech uvádět, občas se nestačím divit, jaké nové triky se u výrobců krmiv objevují.

Jako příklad bych uvedl nejmenované české krmivo za studena lisované a v Německu vyráběné, které na obalu prezentuje 86 % syrového masa. Pravda je ale bohužel jinde. Při lisování za studena syrové maso použít nelze, proto se k výrobě používají pouze sušené a předem tepelně upravené suroviny. Dále se pak dovídám, že zmiňovaných 86 % je vlastně myšleno v syrovém stavu před usušením.

Logo pořadu Kočka není pes

Dle legislativy a součtem všech použitých sušených masových surovin mi ve výrobku vyjde 32,8 % masa. V provozu, kde se granule lisují, nikde žádné čerstvé maso nenajdete, jen sušené mleté maso. Není náhodou sušené mleté maso vlastně masová moučka?

Víte, že některé extrudované granule vznikají ze stejných masových mouček a ve finální fázi výroby se čerstvé syrové maso opravdu přidává? Jednou ze značek, které tuto technologii využívají, je Nativia, partner projektu Kočka není pes. Ve své řadě Real Meat používají čerstvé syrové a také sušené maso ve formě moučky.

Při použití výše uvedené logiky přepočtu masa ze syrového do suchého stavu je v Nativii použito 42 % čerstvého syrového masa a 39 % masových mouček. Ty samotné by „v syrovém stavu před sušením“ znamenaly 90,6 %. To je dohromady 132,6 % syrového masa.

Pokud vás opravdu zajímá, čím krmíte svého psa, přečtěte si složení krmiva, které již většina poctivých výrobců krmiv uvádí, jak se má.

Jan Jirásek, výživářský specialista

Autor: Redakce

14.11.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS


Šéf labouristů Jeremy Corbyn.
3 6

Nové referendum o brexitu? Corbyn: Chtěl bych raději předčasné volby

Mama‘s bistro. Novinkami jsou mimo jiné černá výmalba, nové logo s podobiznami bratrů Kaňákových, změny v jídelníčku a samozřejmě tři hvězdy u vstupu.
38

Efekt Pohlreich v Ostravě zabírá! Do Mama‘s bistra se hrnou davy lidí

Sever Čech si oblíbili filmaři. Horní Řasnice ožila pohádkou Hodinářův učeň

/FOTOGALERIE/ Krásná nevěsta, pyšný ženich, natěšení svatebčané. Slavnostní chvíli ovšem naruší pes nesoucí tajemný vzkaz. Vzápětí už rozpačitý nastávající manžel drží v rukou kytici a jeho milá prchá z kostela…

Tragický výbuch domu: vystěhovat se musely tři rodiny. Zabíjel plyn?

/VIDEO/ Po sobotním výbuchu v rodinném domě v Mostkovicích na Prostějovsku, kterou jeden člověk nepřežil a další dva skončili se zraněními v nemocnici, musely svoje domovy opustit tři rodiny. Za explozi mohl s největší pravděpodobností plyn. Přesnou příčinu hasiči zjišťují.

AKTUALIZOVÁNO

Petříček ministrem? Prezident Zeman slíbil, že nebude problém, řekl Chvojka

/ANKETA/ Prezident Miloš Zeman údajně ve středu řekl předsedovi ČSSD Janu Hamáčkovi, že s nominací sociálního demokrata Tomáše Petříčka na ministra zahraničí nebude dělat problémy. Uvedl to dnes předseda poslanců ČSSD Jan Chvojka v pořadu České televize Otázky Václava Moravce. 

Oběd nebo večeře za pár korun. I levné maso může být pochoutkou

Když přijde řeč na úspory, většina lidí se rozhodne šetřit na jídle. Co ale nevědí je, že místo levných produktů diskutabilní kvality mohou sáhnout po opravdu dobrých surovinách, které jen nestojí mnoho. Třeba jako vepřová kolena nebo hovězí žebra. 

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT