Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Vánoční víno: co ke kaprovi, lososu, krevetám či kachně

Štědrý večer je tím nejkouzelnějším večerem v roce. A Češi si jej umí pořádně vychutnat. Nároky na slavnostní večeři rostou, v řadě rodin ještě stále převládá tradiční smažený kapr. V některých domácnostech ho ale nahrazují ryby mořské, výjimkou nejsou ani krevety a další plody moře. A ke slavnostní večeři neodmyslitelně patří i sklenka dobrého vína.

19.12.2017
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK/David Taneček

I tady nároky Čechů rostou. Jenže, jak vybrat z široké nabídky to pravé a jak jej správně podávat, aby se slavnostní večeře stala opravdovým koncertem pro chuťové buňky? Vláďa Vaněk, Head Sommelier a autor projektu Oceněná vína, vybral ta nejlepší vína s příběhem na štědrovečerní stůl a prozradil, jak je správně podávat.

Vánoce, ryba a víno k sobě neodmyslitelně patří. Vánoční stůl se ale v českých domácnostech postupně mění. Tradičního kapra často vystřídá mořská nebo jiná sladkovodní ryba s menším množstvím kostí a tuku, stále časteji na stole nechybí ani sklenka kvalitního vína. I zde se ale preference Čechů mění – začínají upřednostňovat kvalitnější vína. Nejoblíbenější jsou vína bílá, následují červená, růžová a šumivá. Ta ostatně dodají slavnostní tabuli ten správný šmrnc.

„Jednoznačně vede víno bílé, v oblibě už ale tolik nejsou bílá vína polosladká jako dřív. Čím dál víc lidí preferuje svěží a lehká vína. Nejčastěji pijeme moravská vína, ze zahraničních jsou nejvíce v oblibě vína ze svahů Francie,“ prozradil Vláďa Vaněk, Head Sommelier a autor projektu Oceněná vína.cz.

A která vína nesmí při slavnostní rodinné večeři chybět? Vláďa Vaněk letos ochutnal více než 2.000 vín z celého světa. A vybral ta nejlepší z nich, která se výborně hodí na vánoční stůl.

Bublinky nesmí chybět

Slavnostní atmosféru štědrovečerní večeři dodají bublinky. Hodí se na zahajovací přípitek a zároveň krásně naladí chuťové pohárky. Výhodou bublinek je i to, že skvěle osvěží a doplní chuť smaženého kapra a šťavnatě balancuje bohatou chuť salátu. „Skvělou volbou je šumivé víno Cava, které se dělá stejnou metodou jako pravé Champagne, ale prodává se zhruba jen za 1/3 ceny. Osobně španělskou Cavu preferuji před v Česku stále oblíbenejším Proseccem. Pro gurmány je potom opravdové Champagne,“ doporučuje Head Sommelier.

Tradiční rybí polévka, smažený kapr a bramborový salát

Klasika českých Vánoc. Kapr a salát k nim prostě patří. Jak tradiční večeři okořenit? Třeba sklenkou výborného vína. „Kromě šumivého vína se ke smaženému kaprovi a bramborovému salátu skvěle hodí  svěží vína jako je  suchý Ryzlink rýnský, nebo lehčí a minerálně šťavnatý Pinot Grigio třeba z italského Venta, či Veltlínské zelené,“ radí Vláďa Vaněk.

A nemusí to být extra zásah do už tak napjatého vánočního rozpočtu. Láhev oceněného vína pořídíte už kolem 250 Kč. Pokud chcete na vánoční stůl něco extra rozhodně doporučuji vyzkoušet suchý Ryzlink HOCHHEIMER KÖNIGIN VICTORIABERG, z jedné z nejprestiženějších oblastí Německa, který si dopřává i anglická královna.

Losos , candát nebo šťavnatý steak z tuňáka?

Česká štědrovečerní večeře se v mnoha domácnostech změnila. Některá typická staročeská jídla nahrazujeme jinými. Hlavně kapra, jehož bahnitá vůně není pro každého. Ryby se ale Češi nechtějí jen tak vzdát. Nahrazují kapra lososem, oblíbený je candát, treska, ale i červené maso mořského tuňáka. Jaké víno k nim nejlíp sedne? „K lehkým úpravám mořských ryb , ale i našemu candátovi se kromě bublinek a Ryzlinku úžasně hodí elegantní Sauvignon Blanc z francouzské oblasti údolí řeky Loiry.“

Na slavnostní stůl se ale hodí také víno červené: „Ano, to doporučuji v případě že si budete dávat grilovaný steak z tuňáka, nebo si místo ryb dopřejete pořádný kus hovězího masa. Tam je potom jasnou volbou například Shiraz s plnou sametovou chutí švestek, sladkého dřeva a vanilky nebo Malbec z neuvěřitelných 2000 m.n.m. Vzhledem k tomu, že Češi červená vína preferují pěkně hutná, plná a koncentrovaná, s těmito víny určitě zabodujete,“ dodává Vláďa Vaněk.

Krocan, husa, nebo kachna?

Pokud slavíte vánoční svátky po americku, možná se na vašem svátečním stole objeví krocan – k němu doporučuji elegantní Chardonnay z Burgundska. To podtrhne delikátnost drůbeže a krásně se s ní snoubí v dokonalé harmonii. Pokud si dopřejete českou kachnu či husu, chuť jídla skvěle podtrhne sklenka červeného. „Neuděláte chybu, pokud sáhnete třeba po ušlechtilém ovocném Pinot Noir z Francie nebo ovocné a šťavnaté Barbeře z italské oblasti Pimonte,“ dodává Vláďa Vaněk.

A jak víno správně podávat?

Na udržení teploty láhve vína ve vytopené místnosti se vám určitě bude hodit nádoba s ledem a vodou, do které ponoříte lahev, aby bylo víno stále příjemně vychlazené. Ne všichni doma mají sommleiérský „icekýbl“, ale víno v dokonalé kondici jednoduše udržíte i tak, že jej dáte třeba do nerezové misky, kterou z části naplníte vodou a kostkami ledu.

Šumivé víno můžete nalévat prakticky přímo z lednice. Optimální teplota pro Prosecco se pohybuje kolem 8°C, u sofistikovanějších vín, jako je třeba Champagne můžete mít  teplotu klidně až na 10-12°C, aby se v něm více rozvinuly aromatické látky.

Pravidlo 30ti minut platí pro víno bílé i červené

Bílé víno, které máte v lednici vyndejte cca 30 minut před podáváním. V lednici je obvykle 4-6°C. Každých 10 min se víno oteplí o 1°C. Po nalití do skleničky teplota stoupne přibližně o další 2°C. Víno tak budeme mít ve skleničce na optimálních 10-12°C, což je ideální teplota servírování většiny svěžích bílých vín.

U červených vín naopak dosáhnete ideální teploty, když je před konzumací dáte přibližně na 30 minut do lednice. Dejte pozor na to, aby nebylo víno podchlazené - to se v něm primárně projevují svíravé taniny, a je potlačena ovocnost vína. Naopak pokud se červené víno dostane výrazně nad 20°C, může z něj výrazněji vystupovat alkohol. Optimální teplota pro ovocná červená je mezi 14 a 16°C a pro plnější a komplexnější vína mezi 18-20°C.Kompletní nabídku zážitkových vín najdete na www.ocenenavina.cz

Autor: Redakce

19.12.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Stavebnictví - Stavebnictví Zedník 89 Kč Zedníci (kromě zedníků ohnivzdorného zdiva) Zedník/ce. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 89.2 kč, mzda max. 106 kč. Volných pracovních míst: 20. Poznámka: Pracoviště: Ostrava, příp. Moravskoslezský kraj - dle zakázek, Kontakt: telefonicky na č. 737 110 374, , Požadujeme praxi na stavbách 2 roky., , Nástup možný ihned.. Pracoviště: Jaromír mlčoch - ostrava, . Informace: Jaromír Mlčoch, +420 737 110 374. Gastronomie - Herna bar 1 000 Kč Nabízím práci v herna baru na Praze 10. 1.000 Kč plus odměny. Prace pouze přes den. Požadují praxi v oboru, čistý rejstřík. Výroba - Výroba Obsluha strojů 17 000 Kč Obsluha strojů na výrobu a zpracování výrobků z plastu Obsluha strojů na výrobu a zpracování výrobků z plastu. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Třísměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 17000 kč. Volných pracovních míst: 6. Poznámka: Jedná se o krátkodobé zaměstnání., Kontakt: , osobně: Tylova 38 (po - pá 9:00 - 14:00), email: info@atlantaworld.cz. Pracoviště: Podnikatelská 25, plzeň, Podnikatelská, č.p. 1156, 301 00 Plzeň 1. Informace: L. Fialová, +420 777 921 599. Výroba - Výroba Zámečníci strojů 150 Kč Zámečníci strojů strojní zámečník. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 150 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: - montáž dílů a strojů, především potravinářských strojů, zakázková výroba, - manuální zručnost, možnost zaměstnání absolventů v oboru strojírenství a jejich zaučení, Tel. nebo osobní kontakt v prac. dny 6-13 hod.. Pracoviště: B e h o spol. s r. o., 582 63 Ždírec nad Doubravou. Informace: Jana Křesťanová, +420 561 202 024(025).

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Zápis do první třídy. Ilustrační foto.
2 7

Jeden povinný předškolní rok všem dětem nestačí

Sokolovská nemocnice zkušenými operatéry disponuje. Léčebně preventivní zařízení podnikatele Lukmanova nabízí pacientům případnou operaci v Plzni či Praze.
23

Monopoly. Špitálům vadí předražený servis přístrojů

Případů sexuálního obtěžování bylo více. Kavanaugh čelí dalšímu obvinění

Kandidát prezidenta Donalda Trumpa na funkci soudce Nejvyššího soudu Brett Kavanaugh čelí dalšímu obvinění ze sexuálního násilí. Jeho bývalá spolužačka z univerzity v Yale se svěřila, že ji v době studií během večírku nevhodným způsobem obtěžoval.

Obvinění a protiútok. Nová fakta v kauze Gabriela Koukalová

Bývalý šéftrenér biatlonistů Ondřej Rybář poprvé veřejně zpochybnil slova Gabriely Koukalové, která tvrdí, že během kariéry bojovala s poruchou příjmu potravy. „Nedokážu si představit, že by s bulimií mohl někdo vrcholově sportovat a vyhrávat závody,“ prohlásil exkluzivně pro Deník.

AKTUALIZOVÁNO

Česko zasáhla vichřice Fabienne. Nejezdily vlaky, mnoho domácností je bez proudu

Česko v neděli večer a v noci na pondělí zasáhl silný vítr. Na desítkách míst kvůli popadaným stromům nejezdily vlaky, omezení jsou i na silnicích. Problémy s dodávkou elektřiny má stále zhruba 70 tisíc domácností. Vysoký stupeň nebezpečí platil do pondělní šesté hodiny ranní.

Glosa Martina Kratochvíla: Jak se dostat k Trumpovi

Je to jen momentka dvou prezidentů, ale řádně rozbouřila hladinu v polské sklenici. Za stolem sedí mračící se Donald Trump a podepisuje americko-polskou deklaraci – podle některých polských komentátorů bezcennou, vedle něho vestoje a v předklonu tutéž deklaraci podepisuje smějící se Andrzej Duda.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT