Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Vánoční víno: co ke kaprovi, lososu, krevetám či kachně

Štědrý večer je tím nejkouzelnějším večerem v roce. A Češi si jej umí pořádně vychutnat. Nároky na slavnostní večeři rostou, v řadě rodin ještě stále převládá tradiční smažený kapr. V některých domácnostech ho ale nahrazují ryby mořské, výjimkou nejsou ani krevety a další plody moře. A ke slavnostní večeři neodmyslitelně patří i sklenka dobrého vína.

19.12.2017
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK/David Taneček

I tady nároky Čechů rostou. Jenže, jak vybrat z široké nabídky to pravé a jak jej správně podávat, aby se slavnostní večeře stala opravdovým koncertem pro chuťové buňky? Vláďa Vaněk, Head Sommelier a autor projektu Oceněná vína, vybral ta nejlepší vína s příběhem na štědrovečerní stůl a prozradil, jak je správně podávat.

Vánoce, ryba a víno k sobě neodmyslitelně patří. Vánoční stůl se ale v českých domácnostech postupně mění. Tradičního kapra často vystřídá mořská nebo jiná sladkovodní ryba s menším množstvím kostí a tuku, stále časteji na stole nechybí ani sklenka kvalitního vína. I zde se ale preference Čechů mění – začínají upřednostňovat kvalitnější vína. Nejoblíbenější jsou vína bílá, následují červená, růžová a šumivá. Ta ostatně dodají slavnostní tabuli ten správný šmrnc.

„Jednoznačně vede víno bílé, v oblibě už ale tolik nejsou bílá vína polosladká jako dřív. Čím dál víc lidí preferuje svěží a lehká vína. Nejčastěji pijeme moravská vína, ze zahraničních jsou nejvíce v oblibě vína ze svahů Francie,“ prozradil Vláďa Vaněk, Head Sommelier a autor projektu Oceněná vína.cz.

A která vína nesmí při slavnostní rodinné večeři chybět? Vláďa Vaněk letos ochutnal více než 2.000 vín z celého světa. A vybral ta nejlepší z nich, která se výborně hodí na vánoční stůl.

Bublinky nesmí chybět

Slavnostní atmosféru štědrovečerní večeři dodají bublinky. Hodí se na zahajovací přípitek a zároveň krásně naladí chuťové pohárky. Výhodou bublinek je i to, že skvěle osvěží a doplní chuť smaženého kapra a šťavnatě balancuje bohatou chuť salátu. „Skvělou volbou je šumivé víno Cava, které se dělá stejnou metodou jako pravé Champagne, ale prodává se zhruba jen za 1/3 ceny. Osobně španělskou Cavu preferuji před v Česku stále oblíbenejším Proseccem. Pro gurmány je potom opravdové Champagne,“ doporučuje Head Sommelier.

Tradiční rybí polévka, smažený kapr a bramborový salát

Klasika českých Vánoc. Kapr a salát k nim prostě patří. Jak tradiční večeři okořenit? Třeba sklenkou výborného vína. „Kromě šumivého vína se ke smaženému kaprovi a bramborovému salátu skvěle hodí  svěží vína jako je  suchý Ryzlink rýnský, nebo lehčí a minerálně šťavnatý Pinot Grigio třeba z italského Venta, či Veltlínské zelené,“ radí Vláďa Vaněk.

A nemusí to být extra zásah do už tak napjatého vánočního rozpočtu. Láhev oceněného vína pořídíte už kolem 250 Kč. Pokud chcete na vánoční stůl něco extra rozhodně doporučuji vyzkoušet suchý Ryzlink HOCHHEIMER KÖNIGIN VICTORIABERG, z jedné z nejprestiženějších oblastí Německa, který si dopřává i anglická královna.

Losos , candát nebo šťavnatý steak z tuňáka?

Česká štědrovečerní večeře se v mnoha domácnostech změnila. Některá typická staročeská jídla nahrazujeme jinými. Hlavně kapra, jehož bahnitá vůně není pro každého. Ryby se ale Češi nechtějí jen tak vzdát. Nahrazují kapra lososem, oblíbený je candát, treska, ale i červené maso mořského tuňáka. Jaké víno k nim nejlíp sedne? „K lehkým úpravám mořských ryb , ale i našemu candátovi se kromě bublinek a Ryzlinku úžasně hodí elegantní Sauvignon Blanc z francouzské oblasti údolí řeky Loiry.“

Na slavnostní stůl se ale hodí také víno červené: „Ano, to doporučuji v případě že si budete dávat grilovaný steak z tuňáka, nebo si místo ryb dopřejete pořádný kus hovězího masa. Tam je potom jasnou volbou například Shiraz s plnou sametovou chutí švestek, sladkého dřeva a vanilky nebo Malbec z neuvěřitelných 2000 m.n.m. Vzhledem k tomu, že Češi červená vína preferují pěkně hutná, plná a koncentrovaná, s těmito víny určitě zabodujete,“ dodává Vláďa Vaněk.

Krocan, husa, nebo kachna?

Pokud slavíte vánoční svátky po americku, možná se na vašem svátečním stole objeví krocan – k němu doporučuji elegantní Chardonnay z Burgundska. To podtrhne delikátnost drůbeže a krásně se s ní snoubí v dokonalé harmonii. Pokud si dopřejete českou kachnu či husu, chuť jídla skvěle podtrhne sklenka červeného. „Neuděláte chybu, pokud sáhnete třeba po ušlechtilém ovocném Pinot Noir z Francie nebo ovocné a šťavnaté Barbeře z italské oblasti Pimonte,“ dodává Vláďa Vaněk.

A jak víno správně podávat?

Na udržení teploty láhve vína ve vytopené místnosti se vám určitě bude hodit nádoba s ledem a vodou, do které ponoříte lahev, aby bylo víno stále příjemně vychlazené. Ne všichni doma mají sommleiérský „icekýbl“, ale víno v dokonalé kondici jednoduše udržíte i tak, že jej dáte třeba do nerezové misky, kterou z části naplníte vodou a kostkami ledu.

Šumivé víno můžete nalévat prakticky přímo z lednice. Optimální teplota pro Prosecco se pohybuje kolem 8°C, u sofistikovanějších vín, jako je třeba Champagne můžete mít  teplotu klidně až na 10-12°C, aby se v něm více rozvinuly aromatické látky.

Pravidlo 30ti minut platí pro víno bílé i červené

Bílé víno, které máte v lednici vyndejte cca 30 minut před podáváním. V lednici je obvykle 4-6°C. Každých 10 min se víno oteplí o 1°C. Po nalití do skleničky teplota stoupne přibližně o další 2°C. Víno tak budeme mít ve skleničce na optimálních 10-12°C, což je ideální teplota servírování většiny svěžích bílých vín.

U červených vín naopak dosáhnete ideální teploty, když je před konzumací dáte přibližně na 30 minut do lednice. Dejte pozor na to, aby nebylo víno podchlazené - to se v něm primárně projevují svíravé taniny, a je potlačena ovocnost vína. Naopak pokud se červené víno dostane výrazně nad 20°C, může z něj výrazněji vystupovat alkohol. Optimální teplota pro ovocná červená je mezi 14 a 16°C a pro plnější a komplexnější vína mezi 18-20°C.Kompletní nabídku zážitkových vín najdete na www.ocenenavina.cz

Autor: Redakce

19.12.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Administrativa - Administrativa Administrativní pracovník 25 000 Kč Všeobecní administrativní pracovníci Asistentka představenstva. Požadované vzdělání: úsv. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 25000 kč, mzda max. 35000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Místo výkonu práce: Praha, Malá Strana, 150 00, Vítězná č.p. 126/1, Kontakt: Peterská Zuzana PhDr., e-mail: zuzana.peterska@expobank.cz, Pokročilá úroveň ČJ, RJ, AJ. Pracoviště: Expobank cz a.s., Vítězná, č.p. 126, 150 00 Praha 5. Informace: Zuzana Peterská, +420 233 232 292. Administrativa - Administrativa Administrativní pracovník 17 000 Kč Všeobecní administrativní pracovníci Administrativní pracovníci. Požadované vzdělání: úsv. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 17000 kč, mzda max. 22000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: MÍSTO VÝKONU PRÁCE: Molákova č.p. 576/11, Karlín, 186 00 Praha 86, PRVNÍ KONTAKT e-mailem na adr.: barg@seznam.cz případně osobně na adr.: Molákova č.p. 576/11, Karlín, 186 00 Praha 86; Kontaktní osoba Anna Barg,, UPŘESŇUJÍCÍ INFORMACE A POŽADAVKY:, Velmy dobrá znalost ruského jazyka. Pracoviště: Crysbi-cb, spol. s r.o. - 002, Molákova, č.p. 576, 186 00 Praha 86. Informace: Anna Barg, . Stavebnictví - Stavebnictví Zedník 14 500 Kč Zedníci (kromě zedníků ohnivzdorného zdiva) Zedníci (kromě zedníků ohnivzdorného zdiva). Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 14500 kč. Volných pracovních míst: 5. Poznámka: místo výkonu práce: Bystřická č.p. 522/2, Krč,, 140 00 Praha 4, kontakt: Ing. Eliška Kollmannová, e-mail: kollmannova@porsenna.cz, , Požadujeme: loajalitu, spolehlivost, samostatnost, flexibilitu, ŘP výhodou.. Pracoviště: Porsenna stavební s.r.o., Bystřická, č.p. 522, 140 00 Praha 4. Informace: Ing. Eliška Kollmannová, . Zdravotnictví - Zdravotnictví Zdravotničtí asistenti, praktické 18 100 Kč Zdravotničtí asistenti (praktické sestry) Praktická sestra. Požadované vzdělání: úso s maturitou (bez vyučení). Neurčeno, úvazek: . Mzda min. 18100 kč. Volných pracovních míst: 5. Poznámka: ZC - ISCO 3256 PRAKTICKÁ SESTRA. Pracoviště: Oblastní nemocnice trutnov a.s., Maxima Gorkého, č.p. 77, 541 01 Trutnov 1. Informace: Andrea Gottwaldová, .

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Demonstranti zaplnili pražské Staroměstské náměstí a žádají demisi vlády Andreje Babiše (ANO).
AKTUALIZOVÁNO
13

Po pochodu Prahou tisíce demonstrantů zaplnily Staromák. Babiši, demisi! volaly

Americký prezident Donald Trump
12

Stál za vraždou novináře korunní princ? Vyhodnocení je předčasné, tvrdí Trump

Sex v těhotenství? Není se čeho obávat, říká lékař

Obavy a strach, anebo intenzivnější prožitek díky větší citlivosti? Každá žena prožívá intimní chvíle v požehnaném stavu naprosto jinak. Na jednom se ale lékaři jednoznačně shodují. Nemá-li žena zdravotní problémy a těhotenství probíhá zcela bez problémů, není důvod se sexu v těhotenství obávat, či si ho dokonce odepírat.

Není žádná alternativa, řekla Mayová k dohodě o brexitu. Nadále ale čelí tlaku

Britská premiérka Theresa Mayová nevidí žádnou alternativu k plánu odchodu Velké Británie z Evropské unie, který předložila v tomto týdnu. Mayová to napsala v komentáři britskému listu The Sun. Někteří z ministrů její vlády přesto požadují, aby návrh brexitové dohody změnila.

AKTUALIZOVÁNO

V Praze nastaly znovu problémy s trolejemi. Na Masarykově nádraží nejezdí vlaky

Už ke třetí poruše trakčního vedení během dvou týdnů došlo na železnici v Praze. Sobotní událost ovlivnila i mezinárodní spoje, nedělní nehoda vyřadila z provozu Masarykovo nádraží. Vlaky tak vyjíždějí z jiných stanic. Omezení by mělo podle webu Českých drah trvat až do deseti hodin dopoledne.

Do Brna dorazil letošní vánoční strom. Přivezlo jej koňské dvojspřeží

/FOTOGALERIE, VIDEO/ Ulicemi zní pravidelné klapání kopyt a řehtání, prosycuje je vůně jehličnanů. Do centra Brna přináší duch Vánoc letošní strom v sobotu ve čtyři hodiny odpoledne.

DALŠÍ ČLÁNKY Z RUBRIKY

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT