Nizozemské úřady dnes uvedly, že varianta omikron se potvrdila u 13 ze 61 lidí, kteří v pátek přiletěli z Jihoafrické republiky (JAR) na letiště u Amsterodamu a měli pozitivní test na koronavirus. Také Dánsko dnes oznámilo, že odhalilo dva případy této varianty u dvou cestujících z JAR. První dva případy omikronu potvrdila dnes rovněž Austrálie u lidí, kteří přicestovali z jihu Afriky do Sydney. Už dříve zaznamenaly výskyt varianty omikron mimo jiné Česko, Německo, Belgie nebo Itálie.

V Německu podle údajů Institutu Roberta Kocha (RKI) připadá za posledních sedm dnů průměrně 446,7 nakažených na 100 tisíc obyvatel, což je dosavadní německé maximum. Nejvyšší míru incidence, 1205,5 nakažených na 100 tisíc obyvatel, vykazuje z německých spolkových zemí Sasko, které sousedí s Českem.

Odběry vzorků pro testování na koronavirus - ilustrační foto
Podezření na mutaci omikron v Česku: Definitivní výsledek bude znám v pondělí

Filipíny nově zařadily na tzv. červený seznam nebezpečných zemí Českou republiku, kde v sobotu laboratoř potvrdila na 90 procent výskyt varianty omikron, a přerušily s ní lety. Kromě Česka přidaly na seznam také Švýcarsko, Rakousko, Maďarsko, Nizozemsko, Belgii a Itálii. Omezení vstupu začíná platit s okamžitou platností a potrvá přinejmenším do 15. prosince.

Voliči ve Švýcarsku se podle prvních odhadů vyslovili v referendu pro zachování covidových certifikátů, kterými musí lidé prokazovat, že jsou očkovaní proti covidu-19, prodělali ho, nebo mají negativní test při vstupu do restaurací či na hromadné akce. Lidové hlasování si peticí vynutili odpůrci covidového certifikátu. Podle nich toto opatření rozděluje zemi a zavádí nepřímo očkovací povinnost.

V Rusku dál klesají počty nově nakažených i zemřelých, i když stále zůstávají vysoké. Za předchozí den se v zemi prokázalo 33 548 případů a zemřelo 1224 lidí, zatímco minulou neděli úřady ohlásily přírůstek 36 970 infekcí a 1252 úmrtí.