Polský rozhlas připomněl, že Polska Grupa Energetyczna (PGE), které důl a přilehlá elektrárna patří, již ohlásila, že se proti rozhodnutí soudu odvolá.

Mateusz Morawiecki na sociální síti napsal, že vláda nesouhlasí s „bezprávím“, tedy s verdiktem varšavského soudu vydaném na základě stížnosti německého města Žitava, české a německé pobočky Greenpeace a nadace Franka Bolda. „Nemůžeme to splnit a uděláme vše, abychom toto rozhodnutí zrušili,“ dodal Morawiecki.

Předseda PiS Jaroslaw Kaczynski
Předvolební kampaň v Polsku: Šedá eminence politické scény ztrácí

Důl a přilehlá elektrárna podle vlády pokrývají osm procent polské spotřeby elektřiny. Pokud by varšavský verdikt vstoupil v platnost, těžba uhlí v dole by po roce 2026 ustala. Letos v únoru polské úřady vydaly povolení pokračovat v těžbě až do 27. dubna 2044. Proti pokračování těžby jsou němečtí a čeští ochránci přírody, kteří tvrdí, že tato činnost ohrožuje životní prostředí.

Polská vláda podobné výtky odmítá a tvrdí, že jsou nepravdivé, napsala Gazeta.pl.

Příliš významný důl? 

Morawiecki ve středu přímo na místě podle rozhlasu prohlásil, že Turów je příliš významný důl a vláda jej nedovolí uzavřít. „Uděláme vše, aby do roku 2044 důl normálně fungoval. Zaměstnanci dolu zajišťují elektrický proud pro celý region,“ řekl.

Tvrdil také, že stačí ovládnout část politických elit, aby sloužily cizím zájmům. „V Polsku máme důl Turów, ale podobné jsou v Česku a Německu. A kde jsou ti, co bojují za ekologii?“ ptal se.

Zdroj: Deník/Petr Vodseďálek

 

Premiér zároveň obvinil „proněmeckou“ liberální opozici, že hodlá důl uzavřít na základě soudního rozhodnutí, zatímco nynější vláda si myslí, že nelze splnit rozhodnutí, které nebere zřetel zájem země, ale na cizí zájmy. A to premiér pokládá za bezpráví.

Připomínka 80. výročí židovského povstání ve varšavském ghettu. Varšava, Polsko, 18. 4. 2023
Na hrdiny z ghetta se zapomnělo. Poláci se pohádali o pohled na historii

Polsko čekají na podzim parlamentní volby, ve kterých vláda konzervativní strany Právo a spravedlnost (PiS) bude bojovat o třetí mandát za sebou.

„Máme pokračující klimatickou krizi, a proto by měl být Turów, stejně jako ostatní zastaralé uhelné elektrárny, odstaven nejpozději v roce 2030,“ uvedla podle agentury Reuters Anna Meresová z Greenpeace.

Podepsání česko-polské dohody 

V únoru 2021 Česko kvůli rozšíření těžby v Turówě zažalovalo Polsko u Soudního dvora EU, jehož generální advokát dal žalobě loni v únoru za pravdu. Polsko podle něj porušilo unijní právo, když neposoudilo vliv dolu na životní prostředí. Soudní dvůr EU rozhodl v květnu 2021, že Polsko musí těžbu okamžitě zastavit.

Polský hnědouhelný důl a elektrárna Turów
Polské úřady vydaly povolení další těžbě v dole Turów. Greenpeace se chce soudit

Polsko to odmítlo a Soudní dvůr EU mu kvůli tomu v září 2021 vyměřil pokutu půl milionu eur (přes 12 milionů korun) denně. Jednání Prahy a Varšavy nakonec loni v únoru vyústilo v podpis česko-polské dohody, podle které Polsko jako náhradu za škody způsobené těžbou vyplatilo Česku 45 milionů eur (zhruba 1,06 miliardy Kč) a ČR žalobu stáhla.

Podle ekologických organizací ale dohoda nechrání české občany před ztrátou vody.