"Snažíme se pomoci pasivně, tím, že se přijedeme na sopku podívat, protože to je jedinečná věc. Zároveň ale přispíváme tak, že utratíme peníze v hotelu, restauraci nebo půjčovně aut," říká Olga Reinosová z blízkého ostrova Fuerteventura, která na La Palmu přijela strávit volný víkend před Dušičkami.

Zničené domy lávou na ostrově La Palma.
Smutné záběry z La Palmy: sopka uvěznila psy, poslední šancí pro ně má být dron

Místní úřady sice do bezprostřední blízkosti masivu Cumbre Vieja, kde sopka chrlí lávu, nikoho nepouštějí, pro turisty ale připravily několik míst s dobrým výhledem, kde mohou sopku z bezpečí pozorovat. Na tato místa je navíc zdarma doveze kyvadlová doprava.

Konec v nedohlednu

Erupce sopky na jednom z Kanárských ostrovů začala 19. září a od té doby už proudy natavené horniny pokryly přes 900 hektarů území, na němž se nacházely i banánové plantáže. Zničeno bylo asi 2000 budov a přes 7000 lidí se muselo evakuovat.

Lávu chrlící sopka na španělském ostrově La Palma, 10. října 2021
Sopečná aktivita na ostrově La Palma: Vulkán chrlí kusy lávy o velikosti domů

Konec vulkanické činnosti je podle odborníků v nedohlednu. Dnes ostrov zažil otřesy o síle pěti stupňů, které byly nejsilnější od chvíle, kdy vulkán vybuchl. Zemětřesení bylo cítit i na blízkých ostrovech Tenerife, La Gomera a El Hierro, uvedl španělský geografický ústav IGN. Ohnisko zemětřesení se nacházelo v hloubce 30 kilometrů, takže nepředstavovalo žádné větší riziko co se týče případných škod. Naznačilo ale, že sopka bude ještě nějakou dobu aktivní, podotýká agentura DPA.