Slovákům se během pouhých dvou dní podařilo otestovat na 3,6 miliony lidí, z nichž jedno procento (36 tisíc) bylo pozitivních na koronavirus a musí i s rodinami do karantény. Ostatním naopak končí tvrdá omezení pohybu, která Slovensko v minulých dnech vyhlásilo.

Kontroly na hranicích se Slovenskem. Ilustrační snímek
Slovensko otestovalo dvě třetiny obyvatel. Testy by měly být i na hranicích

Nadále však budou na Slovensku platit různá omezení, včetně zavřených vnitřních prostor restaurací, nebo zákaz přítomnosti diváků na sportovních utkáních. Ale i tak budou pro drtivou většinu Slováků platit po celonárodním testování daleko menší restrikce, než které jsou nyní v Česku.

„Promiňte mi, že jsme vás donutili jít na tento test. Ale tím donucením jsme chtěli jen abyste si uvědomili, že svoboda musí být spojena i s odpovědností, s odpovědností vůči těm lidem, kteří oprávněně chtějí své životy a zdraví chránit,“ řekl premiér Igor Matovič.

Obavy se nenaplnily 

Testování, jehož největší tíhu nesla slovenská armáda, která zajišťovala veškerou logistiku, označila za úspěch i prezidentka Zuzana Čaputová. A to přesto, že příliš rychlé uskutečnění testování předtím veřejně kritizovala.

„Klobouk dolů před všemi, kteří se na přípravě testování podíleli. Jsem ráda, že se nenaplnily obavy, včetně těch mých, a že ve výsledku se každý, kdo se testovat chtěl, na test dostal,“ uvedla prezidentka.

Odběr vzorků pro testy na nákazu koronavirem. Ilustrační snímek
Covid ve světě: Slováci zveřejnili výsledky plošných testů, Němci mají karanténu

Testování rozbilo mnohé mýty. Například situace v romských osadách se z hlediska nákazy nijak nevymykala zbytku Slovenska. Nejvíce nákazy pak bylo odhaleno na severu Slovenska, naopak velmi dobře dopadla Bratislava.

Rychlotesty pro EU

Slovenský projekt nepřímo podpořila Evropská komise, když vyzvala státy k tomu, aby rychlotesty začaly více používat. Nevýhodnou těchto antigenových rychlotestů je to, že mají přesnost kolem 90%, ale výhodou je cena i to, že výsledek testu je znám asi za patnáct minut.

Testování na nákazu koronavirem - Ilustrační foto
Testování zdravotníků na Slovensku: Covid mají jen tři z tisíce testovaných

Sama Evropská komise pak nakoupila minulý týden rychlotesty za 100 milionů eur (asi 2,7 miliardy korun) do nouzových rezerv pro státy EU.

Evropa proti koronaviruZdroj: Deník