"Uráželi lékaře, novináře, poslance, označovali je za nacisty, protože podporují vakcíny proti covidu-19, a tvrdili, že povinné očkování povede ke zdravotnické diktatuře," uvedl ve středu na tiskové konferenci Mike Dvilyanski, šéf oddělení vyšetřování hrozeb na facebooku. Podle něj byla kampaň koordinovaná a její aktéři se domlouvali přes mobilní aplikaci Telegram, kde rekrutovali nové účastníky kampaně a sdíleli seznam osob, na které se mají zaměřit.

Zdravotníci SZZ Krnov se aktuálně starají o desítky pacientů se středně těžkým a těžkým průběhem onemocnění Covid-19.
Ve středu přibylo 21 126 případů. Covid má aktuálně každý padesátý Čech

Zastrašovací kampaň byla podle firmy Meta napojená na konspirační hnutí V_V , jehož příznivci zaplavovali desítkami tisíc komentářů i diskuse na platformách YouTube, Twitter, VKontakte a dalších.

Kritika očkování

Podle analytické firmy Graphika se příznivci hnutí V_V podíleli také na narušování očkovacích kampaní, když zahlcovali registrační systémy pro očkování opakovaným objednáváním termínů a jejich následným rušením.

Minulý měsíc například i italská policie provedla v různých městech země domovní prohlídky u dvou desítek radikálních odpůrců očkování proti covidu-19, kteří podle ní podněcovali k násilí, i za použití zbraní, vůči vládním úředníkům, lékařům či novinářům kvůli jejich podpoře koronavirových restrikcí. Cílem výhrůžek těchto extremistů byl i italský premiér Mario Draghi. Policie před razií několik týdnů monitorovala jejich chat na aplikaci Telegram nazvaný Basta Dittatura (Dost bylo diktatury).