Podezřelý muž francouzské národnosti, který před odchodem do důchodu pracoval na železnici, podle agentury AFP lupiče brutálně zmlátil. „Toto vloupání vnímá jako spouštěč nenávisti k cizincům,“ napsala prokurátorka v tiskové zprávě. Letos v červnu byl dotyčný odsouzen k ročnímu vězení za ozbrojené násilné činy, proti čemuž se odvolal.

V pátek se podle svých slov „nejprve se zbraní a náboji vydal na pařížské předměstí Saint-Denis, aby vraždil cizince“. Když však dorazil na místo, zjistil, že je tam málo lidí a že v oblečení, které má na sobě, se mu špatně opakovaně nabíjí zbraň. Proto svůj plán vzdal, řekla prokurátorka. Tuto cestu podle Beccuauové potvrzuje i jízdenka z městské dopravy a videonahrávka.

Hořící barikáda během potyček kurských demonstrantů s francouzskou policií v Paříži, 24. prosince 2022
Při protestu Kurdů v Paříži propukly potyčky s policií. Došlo i na slzný plyn

Muž se následně vrátil do domova svých rodičů v Paříži a rozhodl se, že dojde pěšky na ulici d'Enghien, kde věděl, že je kurdské komunitní centrum. V něm a v nedaleké restauraci a kadeřnictví se nakonec střelba odehrála.

Po činu byl podezřelý zadržen s kufříkem, který obsahoval velké množství nábojů. V sobotu byl z policejní vazby převezen na psychiatrické oddělení s ostrahou. Podezřelý podle prokurátorky sám o sobě uvedl, že trpí depresemi a má sebevražedné sklony.

Zpěvák a žena, která pomáhala Kurdkám 

Portréty tří zavražděných se objevovaly i v rukou demonstrantů na sobotním pochodu Paříží, píše Le Figaro. Emine Karaová připravovala z pověření Kurdské demokratické rady ve Francii (CDKF) pietní setkání k desátému výročí vraždy tří kurdských žen, jejichž těla byla v Paříži nalezena v lednu 2013. Karaová v Sýrii bojovala proti Islámskému státu, do Francie se přijela léčit, když byla zraněná v boji. Francouzské úřady podle CDKF zamítly její žádost o politický azyl.

Zpěváka a skladatele Mira Perwera útočník zabil, když obědval v restauraci nedaleko kurdského komunitního centra. Perwer podle kurdské komunity utekl do Francie a dostal v ní politický azyl, protože mu v Turecku hrozilo vězení za angažované texty písní, které se nelíbily Ankaře. Třetí oběť, 48letý Abdulrahman Kizil, trávil velkou část volného času na akcích kurdského centra.

Policejní vyšetřovatelé na místě střelby v Paříži, 23. prosince 2022.
Útočník při střelbě v Paříži zabil tři lidi, další zranil. Kurdové vyšli do ulic

Po sobotním průvodu zůstalo na ulici jedno ohořelé auto a tři další převrácená, hořely také popelnice. Podle stanice BFM TV několik provokatérů záměrně v blízkosti kurské akce mávalo tureckými vlajkami ve snaze vyvolat potyčky. Tři stanice metra v blízkosti demonstrace byly „z bezpečnostních důvodu“ dočasně uzavřené a vlaky jimi jen projížděly.

Na severovýchodě Sýrie stovky lidí protestovaly proti „vyvražďování“ Kurdů a provolávaly hesla na počest „pařížských mučedníků“. Akci svolaly úřady kurdské semiautonomní oblasti, uvedla AFP.