Hoteliér Piotr Zygarski pozoruje neudržovanou a prázdnou sjezdovku Kasprova vrchu ve Vysokých Tatrách. Sněhu je na ní dost, ale je zválený, protože se po něm o víkendu proháněli sáňkaři. V Polsku je to stejné jako v Česku. Vleky nejezdí, ale sáňkaře zatím ze sjezdovek nikdo nevyhání.

Adam Niedzielski
Polský ministr mluvil o české variantě viru. Česko ale mutaci nezaznamenalo

V nedalekém Zakopaném v sobotu i neděli davy Poláků se sáňkami a boby totálně ucpaly silnice. „V pondělí otevřu. Už je nehodlám poslouchat. Ze slibovaných peněz mi naše vláda dala jen almužnu. A ve státní televizi o nás jen lže,“ postěžoval si Piotr v reportáži rádia RMF FM.

Už týden se u našich severních sousedů vzmáhá odpor proti rozhodnutí vlády prodloužit národní karanténu až do konce ledna. Původně měla tuto neděli skončit. V Polsku sice čísla nakažených a mrtvých v posledních týdnech klesají, ale podle hygieniků nemá země zdaleka vyhráno. Jásat ale nemohou ani polští podnikatelé. Nejslyšitelnější je protestní akce nazvaná Horalské veto.

Česká šance

Připojuje se k němu stále více hoteliérů, boudařů, restaurací či vlastníků vleků z Beskyd, Podhaly, Szczyrku i Tater. Na sociálních sítích přibývá podporovatelů hashtagu #OtwieraMy, tedy těch, otevřou svoje živnosti.

Pokud své slovo dodrží, naskýtá se pro české milovníky lyží nečekaná možnost. Cestování do Polska je omezeno pouze v případě, že přijíždíte do země organizovanou dopravou, například autobusem. Pokud pojedete autem, omezení zatím neexistují.

Testování pendlerů. Ilustrační foto
Jen jeden test týdně. Sasko upravilo pravidla pro pendlery

Je třeba zdůraznit, že zatím. Varšavská vláda totiž na aktivitu polských podnikatelů nijak nereagovala. Zároveň se protest netýká pouze horalů.

Otevírat chtějí hotely, restaurace, posilovny a další služby omezené národní karanténou po celém Polsku. Že to Poláci myslí vážně, svědčí i několik hromadných žalob podaných kvůli hospodářským ztrátám v posledních dnech na polský stát.

NE karanténě

56 procent Poláků nesouhlasí s dalším prodloužení karantény. 31 procent je pro její prodloužení

36 procent polských podnikatelů se obává bankrotu

Zdroj: UCE RESEARCH, SYNO Poland, Big INFO Monitor