V zasažené oblasti napadlo v noci ze čtvrtka na pátek více než 400 milimetrů srážek. Voda se valila městy a vesnicemi, proměnila ulice v řeky a zaplavila domy. Největší škody napáchaly bleskové záplavy v okolí Ancony.

Právě z Ancony také pocházejí všechna dosavadní hlášení o obětech, uvádí italský deník The Local. Mezi pohřešovanými je i dítě, které cestovalo se svou matkou v automobilu. Matku se podařilo zachránit, ale dítě podle italské zpravodajské agentury AGI voda odnesla.

Záchranářům se přes noc podařilo zachránit desítky lidí. Někteří z nich před záplavami uprchli na střechy domů či do větví stromů. „Pátrání po pohřešovaných pokračuje,“ napsali na twitteru italští hasiči.

Lidé po osvobození města Balaklija v Charkovské oblasti, 10. září 2022.
Rusové mučili obyvatele Balaklije elektrickými šoky. I ženy, přibývá svědectví

Voda se valila také ulicemi přístavního města Senigallia. „Něco takového jsme nečekali, přišlo to bez varování. Záplavy byly bleskové,“ řekl radní oblasti Marche pro civilní obranu Stefano Aguzzi. „Nebyl čas zasáhnout. Na ulicích mohli být tou dobou lidé, kteří netušili, že se blíží nebezpečí.“

Na několika místech provincie Ancona nefunguje elektřina ani telefonní spojení.

Italský premiér Draghi již v pátek oznámil vytvoření fondu ve výši pěti milionů eur, který má zasažené oblasti pomoci. „Uděláme co je v našich silách. Můžete se na nás spolehnout,“ prohlásil. „Na tom, co se dnes stalo, jednoznačně vidíme, jak důležitý je boj proti klimatickým změnám,“ řekl v pátek.