Z obsáhlého vyšetřovacího spisu podle místních médií vyplývá, že senioři v domově důchodců ve městě Chania byli krmeni i zkaženým jídlem a jen zřídka dostávali maso a ovoce. Za pobyt v pečovatelském domě přitom platili měsíčně 700 až 1200 eur (17 500 až 30 tisíc Kč). Řada z nich byli příbuzní Řeků žijících v zahraničí.

Město Como u stejnojmenného jezera v italské Lombardii.
Zemřela osamělá. Tělo Italky našli dva roky po její smrti, seděla doma v křesle

Vyšetřování začalo loni v dubnu poté, co se dceři jedné z klientek domu zdálo podezřelé úmrtí její matky. Poté začali hovořit další lidé, kteří si stěžovali už dříve na špatné zacházení se svými příbuznými, ale nic se nedělo. Posléze začaly vyplouvat na povrch šokující skutečnosti. Kromě špatné stravy zanedbávali v domově i hygienu seniorů, jimž podle místních médií prali prádlo po dlouhé době. Podle některých zpráv jim dávali i použité pleny.

Zatčen byl třiačtyřicetiletý majitel domova seniorů a jeho osmašedesátiletá matka, dva lékaři, dvě zdravotní sestry a jeden administrativní pracovník. Při jejich zadržení policie našla u nich doma 105 000 eur (asi 2,6 milionu korun) v hotovosti a velké množství šperků. Zatím ale není prokázáno, zda šperky a peníze patřili klientům pečovatelského domu.

Dlouhá čekací listina 

Vyšetřováno je v tomto případu kromě zatčených dalších 30 lidí, včetně dvou notářů a dvou realitních makléřů, kteří se podíleli na prodeji majetku jednoho zemřelého seniora, a také desítka zaměstnanců místní samosprávy, kteří jsou podezřelí z nedostatečných inspekcí v domově.

Damašek v Sýrii. Ilustrační foto.
Děsivé mučení v nemocnici. Lékař měl pálit genitálie a vězně kopat do zlomenin

Podle serveru cretapost.gr je v oblasti Chanie velká poptávka po bydlení v pečovatelském domě, čehož podle spekulací místních médií využívali obvinění. "Jejich modus operandi se zakládal na dlouhé čekací listině; jakmile klient zemřel, okamžitě jeho místo zaujal další, takže tok peněz nebyl přerušen," napsal server zarpanews.gr s odkazem na zdroje z vyšetřování.

Podle advokáta jednoho z příbuzných seniorů v domově mezi lety 2015 až 2021 zemřelo 293 lidí.