Maďarský premiér Viktor Orbán, který má stále napjatější vztahy s Evropskou unií, se stále více orientuje na spojenectví nejen s putinovským Ruskem, které v Maďarsku dostavuje například jadernou elektrárnu Paks, ale také s komunistickou Čínou.

Vakcíny i univerzita 

V těchto dnech oznámila budapešťská vláda dohodu s Pekingem na licenční výrobě čínské proticovidové vakcíny firmy Sinopharm. „Maďarsko a Čínská lidová republika jsou strategickými partnery od roku 2017. Pokud má někdo pochyb, poslední měsíce ukázaly, jak moc z této spolupráce Maďarsko těžilo. Její úspěch může být měřen tím, kolik lidských životů bylo zachráněno,“ uvedl při oznamování dohody ministr zahraničí Péter Szijjártó.

Ruská proticovidová vakcína Sputnik V
Propadák se Sputnikem V. Slováci o něj nemají zájem

Čínské vakcíny jsou sice levnější než západní, ale mají i nižší účinnost, zvláště proti mutacím koronaviru. Ani jednu z čínských vakcín zatím neschválila Evropská léková agentura. V EU čínskými vakcínami očkují jen Maďaři. V Maďarsku, kde je už desítky let zdaleka největší čínská komunita ve střední Evropě, mají mít nově své pobočky i dvě čínské banky.

Největším projektem s Čínou má být umístění pobočky čínské univerzity Fudan v Budapešti. Fudan sice patří mezi stovku nejlepších vysokých škol na světě a má výměnu studentů s univerzitami na celém světě, včetně Harvardu. Ale stejně jako další univerzity v Číně je stále více ovlivňována vládnoucí totalitní ideologií.

V Budapešti, kde má na místě původně plánovaných kolejí pro maďarské studenty vyrůst kampus čínské univerzity, vyvolaly vládní plány v sobotu obří demonstraci, které se zúčastnily desítky tisíc lidí. „Nesouhlasím s feudálními vztahy s Čínou a jsem proti tomu, aby investice místo na podporu maďarských studentů šly na stavbu čínské univerzity,“ řekl CNN jeden z protestujících studentů.

Dalajlámova ulice

Proti plánům vlády je i budapešťská radnice v čele s opozičním primátorem Gergelyem Karácsonym. Ta jako výraz nesouhlasu přejmenovala ulice kolem plánovaného kampusu univerzity na „Dalajlámovu“ a „Cestu ujgurských mučedníků“.

Europoslankyně Dita Charanzová
Poučení z covidu: Státy EU musí více spolupracovat ve zdravotnictví

Mezi příznivci vládního Fideszu má však Orbánův kurz podporu. Za strategického partnera Maďarska označilo v průzkumu Globsec Čínu 30 procent Maďarů, ale USA jen 13 procent.