O několik let starší manželka francouzské hlavy státu se stala terčem nepříjemného hoaxu. V září byla na krajně pravicovém webu zveřejněna konspirační teorie o tom, že se narodila jako muž pod jménem Jean-Michel Trogneux. Toto jméno se začalo rychle šířit internetem a je zmiňováno v deseti tisících příspěvcích na sociálních sítích.

Odpůrci Macronovy politiky

Lži o osmašedesátileté Macronové byly vypouštěny především z účtu odpůrců Macronovy politiky. Kromě krajně pravicových stránek se dezinformace šířila i antivax skupinami a mezi příznivci konspiračního hnutí QAnon.

Polský premiér Mateusz Morawiecki
Zpochybnilo nadřazenost evropského práva. Komise zahájila řízení s Polskem

Francouzská média objevila příběh díky článku v krajně pravicovém deníku. „Širší publikum si našel, když byl diskutován mezi popírači covidu a pravicovými aktivisty na YouTube“, uvedl deník Libération.

První dáma se bude bránit

Právník Brigitte Macronové, která je matkou tří dospělých dětí z prvního manželství, potvrdil, že se obrátí na soud. "Rozhodla se podat trestní oznámení, řízení již probíhá," potvrdil agentuře AFP advokát Jean Ennochi.

Mnoho lidí se ptá, proč se Brigitte Macronová vůbec k soudu chystá, když je celá dezinformační kauza zcela zjevným výmyslem. „Podání žaloby může u konspiračně smýšlejících lidí vyvolat dojem, že je skutečně co skrývat,“ tvrdí pařížský korespondent pro BBC Hugh Schofield.

Leonid Volkov
Spolupracovník Navalného: Putinovské Rusko se změnilo v čistě fašistický stát

Francouzská první dáma byla v hledáčku internetových trollů už několikrát. Terčem posměchu bývá nejčastěji velký věkový rozdíl manželského páru. Téměř pětadvacet let.

Macronova kandidatura

Pravděpodobně není nahodou, že konspirační teorie přišla v době, kdy Francii za několik měsíců čekají prezidentské volby. Macron ještě svoji druhou kandidaturu nepotvrdil, všeobecně se však očekává, že kandidovat bude.

Jeho největší konkurencí může být Valérie Pécresse, kandidátka za tradiční pravicovou stranu Republikánů a Eric Zemmour, novinář a spisovatel, který chce reprezentovat krajní pravici.