Před začátkem takřka každé dovolené v Chorvatsku zní při balení letních propriet v českých domácnostech prakticky stejná věta: „Mámo, to jejich Karlovačko ani Ožujsko pít nebudu, přibalíme pár našich lahváčů, nebo koupíme na cestu soudek poctivého českého piva.” Ovšem pokud by milovník piva chtěl, může své batožiny o chmelové moky odlehčit. Balkánská země totiž není na zlatavý pěnivý mok skoupá a její pivní kulturu nerámují jen značky Karlovačko a Ožujsko.

Chorvatsko má na svém území takřka 120 pivovarů. „Šest z nich je průmyslových. Ostatní jsou malé soukromé, či restaurační pivovary,“ osvětlil chorvatský znalec piva a novinář Mato Pejić. Zvláště řemeslné pivovary podle něj zažívají v posledním desetiletí velký rozmach. „Pivní fajnšmekr v Chorvatsku dnes v každém větším městě ochutná skvělé domácí pivo ze sousedství a každá větší samoobsluha nebo supermarket v obchodním středisku nabízí několik desítek piv z malých řemeslných pivovarů,“ dodal Pejić.
Pro chorvatské minipivovarnictví je charakteristické vaření svrchně kvašeného piva. Avšak najdou se i výjimky, které vaří i v Čechách tolik oblíbený ležák. Například Medvedgrad v Záhřebu. Tento pivovar má ostatně i českou stopu.
„Začali jsme v roce 1994. Prvním pivovarníkem byl Pavel Bartůšek z Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského z Prahy, který pomohl rozjet výrobu. Nejdříve jsme vařili ležáky plzeňského typu, černá piva, později, asi deset let zpět, jsme přidali svrchně kvašená (PALE ALE, IPA),“ řekl za pípou záhřebské pivovarské hospody spolumajitel Medvedgradu Nikola Nauković. Podle něj je u návštěvníků stále nejoblíbenější ležák plzeňského typu, který tvoří asi polovinu produkce.
Pivovar v Chorvatsku? Splněný sen
Slova pivního žurnalisty Mato Pejiće o oblibě chorvatských minipivovarníků ve vaření svrchně kvašeného piva potvrzuje návštěva minipivovaru Brlog v Zadaru. Před sedmi lety ho otevřely kamarádky Ana Teskera a Maja Šepetavec. Zajímavostí tohoto pivovaru je, že Ana přesídlila k pivu od vína, je totiž původem enoložka. Tedy znalkyně vína. „Opustily jsme svá původní zaměstnání a splnily si pivovarem svůj sen,“ shrnula Teskera.

Jejich pivo naleznou lidé nejen v Zadaru, ale například ve Splitu či Záhřebu. „Vaříme tři druhy piv - Blonďatá (Plavuša) je americký světlý typ piva, Neposlušná (Neposlušna) je americké červené chmelové pivo. Třetí je Vizionář - old mild stout. K tomu každý týden děláme jiný speciál, limitované edice, například baltic porter,“ přiblížila bývalá znalkyně vína.
Rozmanitost i rozmach chorvatského pivovarnictví ocenil i pivovarský expert z České zemědělské univerzity v Praze Tomáš Maier. „Přestože je Chorvatsko bráno jako ryze vinařská země, pivní progres je obrovský a zdejší trh skýtá velké množství piv. A člověk si z nich rozhodně vybere,” řekl Maier.
Minipivovary v Chorvatsku
Medvedgrad – Záhřeb
Brlog – Zadar
Nova Runda – Zadar
Varionica Craft Brewery – Pula
LAB Split Craft Brewery – Split
Visibaba Brewery – Omišalj, Krk
Pivovara San Servolo – Rab
Pivovara Zmajska – Záhřeb
Pivovara Pulfer – Sveta Nedelja, Záhřeb
Duravarski Pivovar – Daruvar
Barba Pivovara – Split
Vukovarska - Osijek
Další pivovary na území Chorvatska lze nalézt na webovém serveru www.ratebeer.com, popřípadě mohou zájemci zavítat na blog pivního sommeliera Domagoja Jakopovića Ribafishe, který zpracovává lexikon „Sve hrvatske pivovare“, v němž je zatím popsáno 81 pivovarů.