Co se děje na Slovensku.Zdroj: Deník

Bratislavská nákupní centra po otevření prodejen zažívala boom. Před pokladnami v obchodech stály řady zákazníků. Dnes jsou široké uličky prázdnější, v obchodech je minimum zákazníků a prodavačky se více nudí, než obsluhují.

"Už sem chodí jen polovina z toho, co před měsícem, někdy i méně. Jsou hodiny, když tu nemám nikoho,” říká slečna v malé prodejně s kosmetikou v Auparku, největším nákupním centru v Bratislavě.

Ferdinand Pranger vede v tyrolském Gschnitztalu ubytovací a zážitkový komplex se statkem Alfaierhof & Bergheimat.
Od rakouského státu jsme neviděli ani euro pomoci, říká tyrolský hoteliér

Po nákupních centrech se už ani tolik nekorzuje jako kdysi. Lidé si zvykli chodit ven, do parku, projít se podél Dunaje. Po nákupním centru s respirátorem se jim na špacír nechce. To se samozřejmě projevuje i v menším zájmu o stravování v restauracích a fast foodech. Není divu, že realitní portály v současnosti evidují napříč zemí na 500 inzerátů na prodej gastro provozů a na 700 nabídek penzionů a hotelů.

Další pás turistiky

Ani opožděný start turistické sezony totiž z pohledu návštěvnosti ubytovacích zařízení nevěstí nic dobrého. Asociace hotelů a restaurací Slovenska odhaduje, že v roce 2021 klesne počet přenocování ve srovnání s posledním standardním rokem 2019 o 38 procent. Počet přenocování se tak sníží o více než 8,7 milionu, což bude nejhorší výsledek za posledních 23 let.

Ilustrační snímek
Hurá, Němci přijedou. České Švýcarsko se dočkalo pootevření hranic

Slovensko si totiž pravděpodobně vybere extrémně málo zahraničních turistů, a to i kvůli tomu, že jedním z nejdůležitějších kritérií pro výběr místa dovolené bývá schopnost země manažovat vývoj pandemie i vakcinace. A ani v jednom Slovensko, podobně jako Česká republika, nevyniká.

Pesimistický ohledně nastávajícího léta je i slovenský svaz cestovního ruchu. Také jeho prognózy říkají, že letošní letní sezóna nedosáhne loňských parametrů a zachrání ji jen domácí a čeští turisté. O tom, že Češi přijedou, Slováci nepochybují. Věří, že pro západní sousedy Slovensko atraktivitu neztratilo. A kam se na dovolenou chystáte vy?

Autor je šéfredaktorem slovenského ekonomického týdeníku TREND

Nová rubrika U sousedů
U sousedů. Přečtěte si, co se děje v Německu, Rakousku, Slovensku a Polsku.Co se děje u sousedůZdroj: DeníkV dnešní době víme často mnohem více o tom, co se děje na druhém konci světa, než co se děje těsně u našich hranic, v sousedních zemích České republiky. Proto jsme se rozhodli vám odlehčenou formou přinášet na tomto místě každou neděli zprávy o tom, co se děje „u sousedů“, tedy v Česku, Polsku, Německu a Rakousku. Informovat vás budou lidé, kteří buď v daných zemích žijí, jako Tomáš Skřivánek na Slovensku, Martin Kratochvíl v Polsku, nebo působí u hranic, jako Alexandr Vanžura v Děčíně, nebo Iva Haghofer u rakouských hranic na jižní Moravě. Za inspiraci k vzniku rubriky děkujeme panu Vladimíru Majerovi. Občas přispěji středoevropským pohledem do rubriky i já, evropský editor Luboš Palata. Přejeme hezké nedělní počtení.