„Lokomotiva měla jet na pomoc porouchanému vlaku, ale došlo ke srážce,“ řekl mluvčí železničářů Tomáš Kováč. Na místo podle televize zamířil i slovenský ministr dopravy Andrej Doležal.

Podle informací slovenských médiích bylo ve vlaku 80 až 100 osob. Zranění utrpělo zhruba 35 až 50 lidí. Slovenské ministerstvo zdravotnictví uvedlo, že jich 26 bylo ošetřeno v nemocnici. Ředitelé nemocnic v Žilině a Martinu potvrdili, že všem zraněným je poskytována potřebná pomoc a že situaci nemocnice zvládají. Minimálně jeden pacient v kritickém stavu byl převezen letecky do nemocnice v Martinu.

Záchranáři zasahují u nehody vlaku u bavorského alpského letoviska Garmisch-Partenkirchen v Německu, 3. června 2022.
Na jihu Bavorska vykolejil vlak. Čtyři lidé zemřeli, mnoho se zranilo

Web dříve napsal, že podle jeho prvních informací zemřel jeden ze strojvedoucích, tato zpráva se ale nepotvrdila. „Nikdy v životě jsem necítila větší beznaděj, než v tom vlaku. Děkuji všem záchranářům,“ uvedla podle serveru Pluska.sk žena, která v době srážky seděla v osobním vlaku. Pomoc záchranných složek podle ní byla maximálně koordinovaná.

Na místě zasahovalo 21 jednotek profesionálních hasičů z Martina, Žiliny či Trenčína a také jednotky dobrovolných hasičů. U nehody asistují také dva evakuační autobusy, ve kterých podle Kataríny Križanové z prezídia slovenského Hasičského a záchranného sboru nacházejí cestující dočasné útočiště.

Dopravu v okolí po nehodě řídila policie. „Žádáme řidiče, aby na silnici I/18 za Vrútkami ve směru na Žilinu vytvořili záchranářskou uličku pro všechny záchranné složky z důvodu železniční nehody na trati před Vrútkami, okres Martin,“ uvedla.

Podle železničních dopravce ZSSK byla doprava v úseku Varín - Vrútky v důsledku nehody přerušena v 18:55. Kolem 22 hodiny dopravce ohlásil částečnou obnovu provozu po jedné koleji a se sníženou rychlostí. Řada vlaků z a do České republiky nabrala v důsledku nehody i několikahodinová zpoždění.