Výsledkem jsou plné obchody oblečení, které budou mít příští rok, podle logiky módního byznysu, už jen zlomkovou cenu. Podle německého serveru Deutsche Welle je v obchodech a skladech ve Spolkové republice Německo půl miliardy přebytečných kusů oděvů a další půl miliardy bot. V rámci celé EU pak podle odhadů jde o mnohamiliardové počty.

Cestování v době koronaviru
Turistika vydělávala EU stovky miliard euro. Teď ji musí unie zachraňovat

Přitom nejméně až do konce měsíce trvá v Německu covidová uzávěra ekonomiky, a to přesto, že v porovnání s Českem je tamní situace mnohem lepší.

Německé svazy obchodníků společně s charitativními organizacemi vyjednávají se spolkovou vládou, aby umožnila oblečení darovat, místo toho, aby se jako dříve ničilo.

Dnes totiž obchodníci, kteří textil a boty věnují, musejí z tohoto zboží platit DPH, takže je pro ně finančně výhodnější zboží zničit. Iniciativu „Raději darovat než zničit“ podpořila opoziční frakce Zelených.

Očkování proti koronaviru je největší nadějí na zvládnutí pandemie
Boj o vakcíny proti covidu: AstraZeneca leží ladem, Sputnik vítězí

„Vyzýváme federální vládu, aby vytvořila právně bezpečnou a funkční možnost pro věcné dary neziskovým organizacím,“ žádá na vládě Angely Merkelové místopředsedkyně Bundestagu za Zelené Katrin Göring-Eckardt.

Obnošená móda

Oděvní byznys v EU byl z „neekologického“ chování kritizován už před koronakrizí. Mezi mládeží v západní Evropě je stále populárnější trend „oblečení z druhé ruky“. Charitativní organizace Oxfam, která má bazary v mnoha zemích světa, uvádí, že část mladých Evropanů kupuje výlučně obnošené oblečení.