"Bylo to v podstatě letecké pirátství, státem podporované," řekl Coveney ve vysílání irského veřejnoprávního rozhlasu RTÉ. Stejná slova použil v rozhovoru s rozhlasovou stanicí Newstalk také šéf aerolinky Ryanair, přičemž hovořil také o "státem podporovaném únosu".

Šéf britské diplomacie Dominic Raab dnes vyzval k okamžitému propuštění Prataseviče, jakož i dalších "politických vězňů" zadržovaných v Bělorusku. "Spojené království odsuzuje včerejší (nedělní) kroky běloruských úřadů, které zatkly Ramana Prataseviče na základě léčky, když donutily jeho let přistát v Minsku. Pan (běloruský prezident Alexandr) Lukašenko musí být hnán k odpovědnosti za své nevídané činy," uvedl Raab.

Protest proti zadržení běloruského novináře a opozičního aktivisty Ramana Prataseviče
Zadržení Prataseviče: Běloruský velvyslanec si v ČR vyslechl důrazný protest

Bělorusko v neděli donutilo přistát na letišti tamního hlavního města letadlo Ryanair směřující z Atén do Vilniusu, a to i za pomoci vyslání stíhačky. Když po několikahodinové zastávce znovu vzlétlo, mezi cestujícími už nebyl Pratasevič a podle některých médií ani jeho přítelkyně a několik dalších osob.

Opozice mluví výhrůžkách sestřelením

Piloti Boeingu společnosti Ryanair si prý vyslechli varování, že pokud neuposlechnou a nepřistanou, bude stroj sestřelen. Uvedl to představitel běloruské opozice Pavel Latuška.

„Podle našich informací běloruská strana přes letové dispečery pohrozila pilotům sestřelením letadla, pokud nouzově nepřistanou v Minsku,“ uvedl na Twitteru představitel běloruské opozice Pavel Latuška.

"Zdá se, že záměrem úřadů bylo odstranit novináře a jeho doprovod na cestě," řekl dnes výkonný ředitel Ryanair. "Máme za to, že na letišti bylo také vyloženo několik agentů KGB," dodal O'Leary. V nedělním prohlášení přitom aerolinka chybějící osoby vůbec nezmiňovala a uvedla, že běloruské úřady jejímu letadlu po kontrolách umožnily odletět "spolu s pasažéry a posádkou po přibližně sedmi hodinách na zemi v Minsku".

Dnešní vyjádření O'Learyho o přítomnosti běloruských agentů podpořil i irský ministr Coveney. "Letadlo opustilo pět nebo šest lidí. Jenom jeden z nich byl zatčen, což naznačuje, že ti ostatní byli lidé z tajné služby," citovala jej agentura Reuters.

Bělorusko vytvoří vyšetřovací komisi

V Bělorusku vzniká komise, která má vyšetřit okolnosti nedělního přistání letounu společnosti Ryanair v Minsku, výsledky její práce prý budou brzy zveřejněny. Oznámila to dnes ruská státní agentura RIA Novosti s odvoláním na běloruské ministerstvo dopravy. Běloruská státní letecká společnost podle agentury Reuters uvedla, že letoví dispečeři jen "doporučili" posádce letadla Ryanair a trase z Atén do Vilniusu přistát v Minsku, ale nenutili je k tomu výhrůžkami.

Agentura připomněla, že běloruské úřady vyslaly za letadlem stíhačku, aby jej přiměly přistát a aby mohly zatknout novináře a opozičního aktivistu Ramana Prataseviče. Tomu hrozí ve vlasti podle ruských médií 15 let vězení za pořádání masových nepokojů.

S ostrou kritikou postupu Minsku vystoupila Evropská unie, Spojené státy, NATO, Británie, Francie, Německo či Polsko. Krokem Běloruska se bude zabývat pondělní summit EU. Podle Evropské unie čin nezůstane bez následků. Litva již oznámila, že bude usilovat o zákaz mezinárodních letů nad Běloruskem.. Litevská letecká společnost Air Baltic podle webu Delfi už začala při svých letech míjet Bělorusko.

V Rusku jsou města, kde je běžné, že vám po centrálním prospektu jede stařičká volha, která má na střeše přivázaného mrtvého muže.
Mrtvý muž na střeše stařičké Volhy. I to spatříte v Rusku

Šestadvacetiletý Pratasevič ještě před zadržením v Minsku přátelům napsal, že ruský hovořící muž, který stál za ním ve frontě na letišti v Aténách, se snažil s ním navázat rozhovor a také vyfotografovat jeho doklady, a pak odešel. Jeho přátelé to pokládají za důkaz, že Prataseviče sledovali už v Řecku.

"Pokud se informace potvrdí, bude to důkaz, že cizí tajní agenti operovali na řeckém letišti," napsal dnes řecký portál Ekathimerini.com. Dodal, že z Minska letoun odletěl do Vilniusu bez šesti cestujících - Prataseviče, jeho doprovodu a čtyř ruských občanů, což pravděpodobně byli muži, kteří se zúčastnili operace.

Šéf společnosti Ryanair předpokládá, že na palubě letadla byli agenti běloruské tajné služby KGB.

Jeden z cestujících později serveru Delfi popsal situaci na palubě letadla poté, co jej běloruské úřady donutily přistát v Minsku: "Jeden chlapec propadl panice, popadl se za hlavu. Nedošlo k žádnému konfliktu. Jen když se dozvěděl, že přistaneme (v Minsku), byl zaskočen. Mladíka odvedli stranou a sebrali všechny jeho věci. Zeptali jsme se ho, co se děje. Řekl, kdo je, a dodal: \'Tady mě čeká trest smrti.\' Byl už v klidu, ale třásl se. Vedle něj stál pracovník (bezpečnostních) orgánů a brzy jej odvedli."

USA nucené přistání letounu odsoudily

Vláda Spojených států ostře odsoudila nedělní vynucené přistání letounu společnosti Ryanair v Bělorusku a zadržení novináře, který byl na palubě. Vyzvala k urychlenému setkání mezinárodní skupiny pro civilní letectví, uvedla dnes agentura Reuters.

Americký ministr zahraničí Anthony Blinken v neděli vyzval k neprodlenému propuštění novináře Romana Protaseviče, který byl na palubě letadla na trase z Atén do Vilniusu. Stroj musel přistát v běloruském Minsku, protože běloruské řízení letového provozu informovalo o potenciální hrozbě na palubě. Na palubě nic neobvyklého nalezeno nebylo, ale zadržen byl jeden z pasažérů - blogger Pratasevič, který je kritický vůči autoritářskému režimu prezidenta Alexandra Lukašenka.

Na moře by měla vyplout věrná replika Titaniku.
V Číně vznikají dva Titaniky. Jeden bude nepotopitelný, druhý je spíše utopií

Podle Blinkena "šokující čin spáchaný Lukašenkovým režimem ohrozil životy více než 120 pasažérů, včetně občanů USA". Šéf americké diplomacie dále řekl, že Spojené státy podporují "co nejrychlejší setkání Rady Mezinárodní organizace pro civilní letectví". "Požadujeme mezinárodní vyšetřování a koordinujeme nejbližší kroky se svými partnery. Spojené státy stojí po boku lidí v Bělorusku," napsal Blinken na twitteru.

Incident vyvolal mezinárodní pobouření. Dnes se má téma a zavedení možných sankcí dostat i na pořad jednání mimořádného summitu EU. Český premiér Andrej Babiš označil čin Běloruska za absolutně nepřijatelný a ministr zahraničí Jakub Kulhánek podobně jako další evropští představitelé vyzval k propuštění běloruského aktivisty.

Opozice odsoudila incident, někteří mluví o aktu státního terorismu

Někteří opoziční politici hovoří o nedělním incidentu v Bělorusku jako o aktu státního terorismu, vyjádřili se tak například zástupci ODS či TOP 09. Předseda Pirátů Ivan Bartoš mluví o narušení integrity Evropské unie, šéf lidovců Marian Jurečka chce v úterý navrhnout reakci Poslanecké sněmovny. Politici to sdělili na twitteru či v tiskových zprávách.

"Ze strany Běloruska došlo ke státnímu terorismu. Tohle si nesmí nikdo dovolit," uvedla předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Proti tamnímu prezidentovi Alexandrovi Lukašenkovi podle ní musí být zavedeny tvrdé sankce, na místě je i uzavření běloruského vzdušného prostoru.

Za bezprecedentní akt státního terorismu postup Běloruska považuje i místopředseda ODS a někdejší ministr zahraničí či obrany Alexandr Vondra. "Není možné, aby stát donutil přistát soukromé letadlo, které veze cestující uvnitř schengenského prostoru, jen proto, aby se mohl pomstít novináři, který kritizuje poměry ve své zemi. Česká vláda musí jednoznačně oficiálně odsoudit tento čin a na půdě EU iniciovat společný postup a sankce proti Lukašenkově režimu," poznamenal.

O sankcích, možném zákazu běloruské letecké společnosti Belavia v prostoru EU či zákazu přeletů nad běloruským územím hovořil Bartoš. Spuštěno by podle něj mělo být mezinárodní vyšetřování události. Podporu dnes ráno telefonicky vyjádřil litevskému velvyslanci v ČR Laimonasovi Talatkelpšovi. "Únos Prataseviče z letu mezi Aténami a Vilniusem, dvěma hlavními městy Evropské unie v schengenském prostoru, představuje skandální narušení integrity Evropské unie," sdělil Bartoš.

Jurečka žádá vládu k prosazení tvrdé reakce celé EU vůči Bělorusku. "Navrhnu v úterý také jasnou reakci naší Sněmovny," napsal.

Americká policie prohledává místo činu.
Bojovala, jak nejlépe uměla. Školačce ze spárů únosce pomohl krimiseriál

Předseda senátního výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost Pavel Fischer (nezávislý) uvedl, že se Lukašenko dopustil teroristického činu a ohrožuje Evropu. Režim v Bělorusku se podle něj stal hrozbou pro tamní občany i mezinárodní bezpečnost.

Ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD) si na dnešek předvolal běloruského velvyslance, kterému sdělí ostrý protest. „Minsk porušil mezinárodní pravidla civilního letectví způsobem, který nemá v historii civilního letectví obdoby. Ani za studené války se nestalo, že by se tímto způsobem unášela letadla jen proto, že v nich cestuje nějaká nepohodlná osoba," napsal ministr Deníku.

„Tak se nechová civilizovaná země. Takové chování se nesmí a nebude tolerovat. Bělorusku hrozí vyloučení z ICAO (Mezinárodní organizace pro civilní letectví), a i kdyby k vyloučení nedošlo, evropské země mohou mít problém povolit běloruským letadlům přelet nad svým územím a především se budou vyhýbat Bělorusku jako takovému," dodal Kulhánek.

Ministr zahraničí Jakub Kulhánek
Státní pirátství podle Běloruska

Za absolutně nepřijatelný akt záležitost označil i premiér Andrej Babiš (ANO). Na dnešním summitu se budou věci věnovat také premiéři a prezidenti zemí EU. "ČR postup běloruského režimu odsuzuje, považuje jej za naprosto nepřijatelný a bude prosazovat silnou společnou reakci EU," uvedla státní tajemnice pro evropské záležitosti Milena Hrdinková.

"Plně podporujeme pozici České republiky na summitu EU ve věci faktického únosu civilního letadla v Bělorusku," napsal na twitteru prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.