„Dnes zemřel Kirill Stremousov. Zemřel v Chersonské oblasti při jízdě autem, které mělo nehodu,“ uvedl na síti telegram Ruskem dosazený gubernátor oblasti Saldo. Bližší informace k okolnostem nehody nesdělil. Stremousovo úmrtí již dříve potvrdil také krymský gubernátor Sergej Aksjonov a šéf Sevastopolu Michail Razvozžajev.

Oblastní ministr zdravotnictví Vadim Ilmijev podle agentury Interfax novinářům sdělil, že nehoda se odehrála na silnici mezi Chersonem a městem Armjansk, která vede na Ruskem anektovaný ukrajinský poloostrov Krym. Jiné zdroje hovoří o nehodě u Heničesku, který se nachází rovněž poblíž Krymu.

Ruští vojáci v ulicích Chersonu údajně brzy budou jen minulostí. Podle Ukrajiny ale může jít o past.
ANALÝZA: Ukrajinci se blíží. Nad Chersonem přestala vlát ruská vlajka

Držitel ruského pasu Stremousov byl jednou z nejvýraznějších veřejných tváří ruské okupace Ukrajiny. Na sociálních sítích zveřejňoval mnohdy agresivní prohlášení, z nichž poslední se objevilo dnes ráno. V souvislosti s prudkými boji mezi ukrajinskou a ruskou armádou u města Snihurivka v něm napsal, že situace je „v této fázi plně pod kontrolou“.

Na sociálních sítích pravidelně zveřejňoval také videa o dění na frontě, pořizovaná mimo jiné v rychle jedoucích vozidlech, připomněla agentura Reuters. Vzhledem k sílící ukrajinské protiofenzivě v poslední době také vyzýval civilisty k evakuaci ze západního břehu Dněpru. Dnešní nepotvrzené informace na sociálních sítích hovoří o ruském ústupu z některých dlouho držených pozic na pravém břehu řeky.

Neplatná referenda

Rusko koncem září anektovalo Chersonskou oblast spolu se třemi dalšími ukrajinskými regiony. Stalo se tak na základě pseudoreferend, která Kyjev i Západ označily za neplatné. Od začátku ruské invaze letos v únoru se na okupované Ukrajině odehrála řada atentátů na Ruskem jmenované činitele. Ruské úřady je připisují ukrajinským odbojářům.