Státní duma, dolní komora ruského parlamentu, poměrem hlasů 351 ku 16 při jedné abstenci schválila návrh předložený komunisty, který vybízí prezidenta Putina, aby uznal Doněckou a Luhanskou lidovou republiku, uvedla agentura TASS. "Usnesení bude okamžitě předáno hlavě státu," uvedl předseda dumy Vjačeslav Volodin.

Vpředvečer hlasování alternativní návrh předložili poslanci vládní strany Jednotné Rusko. Toto usnesení počítalo s tím, že v případě schválení se k němu ještě vyjádří ruské ministerstvo zahraničí a další vládní orgány. Tento návrh ale nakonec přijat nebyl.

Cvičení běloruské a ruské armády v Bělorusku.
Část ruských vojáků se stahuje od hranic s Ukrajinou, Kyjev to vítá

Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba varoval, že případné uznání "okupovaných území" za nezávislé útvary bude znamenat konec mírových dohod z Minsku o urovnání konfliktu na východě Ukrajiny.

"Ohledně možného uznání tzv. Doněcké a Luhanské lidové republiky chci připomenout neměnné stanovisko Ukrajiny: pokud se Rusko rozhodne je uznat, de facto i de iure opustí minské dohody, a to se všemi z toho vyplývajícími následky. Už jsme ohledně toho varovali naše partnery," řekl Kuleba podle agentury Unian.

Anexe Krymského poloostrova 

Rusko na jaře 2014 - po svržení proruského ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče - anektovalo ukrajinský poloostrov Krym a podpořilo povstání proruských separatistů, kteří v Donbasu na východě Ukrajiny vyhlásili "lidové republiky". Jejich obyvatelům ruské úřady přiznávají ruské občanství a poskytují ruské doklady. Moskva stále popírá přímé zapojení do tohoto konfliktu, který označuje za "občanskou válku".

Cvičení běloruské a ruské armády v Bělorusku
Napětí na Ukrajině: Oligarchové a podnikatelé odlétají ze země

Boje si podle odhadů vyžádaly nejméně 13 tisíc mrtvých. Kyjev označuje Rusko za agresora, povstalecké republiky neuznává, považuje je za "okupovaná území" a trvá na tom, aby i západní média místo o separatistech psala o ruských jednotkách v Donbasu, kterým čelí ukrajinské ozbrojené síly.