Aktuální sbírku 7. června spustila organizace Svoboda zvířat, jež je ve spojení s ukrajinským hnutím za práva zvířat UAnimals, a která pro něj loni uspořádala nejúspěšnější sbírku na pomoc zvířatům na Ukrajině. Její pokračování se zaměří na oblast okolo protržené Kachovské přehrady.

„Nyní je pomoc třeba ještě více. Psi, kočky, hospodářská zvířata. Tisíce vyděšených zvířat se teď nachází v postižených oblastech a je třeba je okamžitě evakuovat. UAnimals s pomocí dalších organizací s tím začala okamžitě. A Svoboda zvířat se rozhodla obnovit sbírku, aby výtěžek pomohl ukrajinským organizacím zachránit co největší množství zvířecích životů,“ uvedla Barbora Pangrácová ze Svobody zvířat.

Voda pro protržení Kachovské přehrady zaplavuje okolní obce
Rusové v odposlechu přiznali zničení Kachovky, tvrdí Ukrajina. Počet obětí roste

Záchrana v zaplavené oblasti není jednoduchá. „Při evakuaci v Chersonu Rusové začali s ostřelováním. Nepřestanou nás zabíjet ani na vteřinu. A přesto nepřestaneme zachraňovat životy. Dnes jsme rozdávali potraviny a poskytli zdravotní péči postiženým zvířatům, protože zraněných a hladových je mnoho,“ napsalo ve čtvrtek 8. června hnutí UAnimals na facebooku.

Krutá realita na Ukrajině. Voda z přehrady se vylila do okolních obcí.Psi, kočky, hospodářská zvířata. Tisíce vyděšených zvířat se teď nachází v postižených oblastech a je třeba je okamžitě evakuovat, říká Barbora Pangrácová z organizace Svoboda zvířatZdroj: UAnimals/Danylo Pavlov

Podle ukrajinského ekologa Vladyslava Balinského protržení přehrady způsobí kontaminaci pobřeží Černého moře, což bude znamenat zkázu i pro další živočichy. „Ze dna přehrady se do moře odplaví tisíce tun toxických sedimentů, čímž se rozšíří chemikálie a těžké kovy po celém pobřeží, ovlivní Oděský záliv, ale i Rumunsko, Bulharsko a Turecko,“ řekl UAnimals Balinsky.

Vybraná částka strmě stoupá

Svoboda zvířat sbírkou podpoří organizace a útulky, které aktivně pomáhají se záchranou ukrajinských zvířat. Že lidé chtějí pomoci, dokazuje částka, kterou se za krátkou dobu podařilo vybrat. Lidé k 9. červnu darovali už více než 600 tisíc korun, každou chvilkou suma značně stoupá. „Přeji záchranářům mnoho sil a mnoho zdaru při záchraně zvířecích bytostí před povodní. Přeji si též, aby se zapojilo co nejvíce lidí a podpořilo tak záchranné akce,“ napsala jedna z dárkyň na webové stránce sbírky.

Sbírka se koná na webu www.darujme.cz. Tam podobnou založil také spolek Plné bříško a i ten má za cíl příspěvky rozdělit útulkům, které aktivně pomáhají se záchranou zvířat.

Krutá realita na Ukrajině. Voda z přehrady se vylila do okolních obcí.Záchrana v zaplavené oblasti není jednoducháZdroj: UAnimals/Roman Mrochko

Největší sbírka pro ukrajinská zvířata

První sbírku na pomoc zvířatům žijícím na území zasaženém válkou spustila Svoboda zvířat hned po začátku války na Ukrajině. Nakonec se vybralo přes 8,5 milionu korun a stala se největší sbírkou pro ukrajinská zvířata v Česku a jednou z největších v Evropě.

Voda pro protržení Kachovské přehrady zaplavuje okolní obce
Na střechách volali o pomoc. Marně. Místní: Rusové po zkáze Kachovky nereagovali

Válka na Ukrajině si už svou daň v podobě zvířecích životů vybrala. Loni uhynuli po střelbě na zoopark s divokými zvířaty klokani, orangutani a šimpanzi. Psy, které vypouštěli jejich zoufalí majitelé na ulici, střílela ruská armáda.

Řadu zvířat usmrtily také požáry způsobené výbuchy, například v Mykolajivě tak zemřelo zhruba sto koček. V prvních dnech války byl zasažen útulek v Hostomelu, kde shořela i jezdecká stáj. Okupanti bombardovali i další útulky.