"Neměli by si dělat iluze, že se s tím jednoduše smíříme," poznamenal Rjabkov. "Je to další vážná chyba s dalekosáhlými důsledky," dodal. Moskvě je podle Rjabkova jasné, že Stockholm a Helsinky svým rozhodnutím bezpečnost neposílí.

"Obecná úroveň vojenského napětí vzroste, předvídatelnost v této sféře se sníží. Je škoda, že zdravý rozum padá za oběť nějakému zdánlivému ujednání ohledně toho, co by se za této stále se vyvíjející situace mělo dělat," řekl.

Finská premiérka Sanna Marinová a tamní prezident Sauli Niinistö
Finsko podá přihlášku do NATO, potvrdili tamní prezident a premiérka

"Jsme přesvědčeni, že vstup Finska a Švédska do NATO neposílí ani nezlepší bezpečnostní architekturu našeho kontinentu," řekl novinářům Peskov. Moskva podle něj považuje takový krok za znepokojivý a bude sledovat, "jaké důsledky to bude mít pro naši bezpečnost".

Podpora veřejnosti 

Finsko se Švédskem se k NATO nepřipojily ani v nejvypjatějších obdobích studené války, po zahájení ruské invaze na Ukrajinu z konce února letošního roku nicméně začaly dávat najevo svůj úmysl vstoupit do aliance. Záměr se v obou zemích těší podpoře veřejnosti. Finsko například sdílí s Ruskem asi 1300 kilometrů dlouhou hranici.

Rusko zatím nenaznačilo, co konkrétního by po připojení Finska a Švédska do NATO udělalo, Moskva jen uvedla, že by se jednalo o "vojensko-technickou reakci". Místopředseda ruské bezpečnostní rady Dmitrij Medveděv před měsícem pohrozil, že by Rusko mohlo umístit jaderné a hypersonické zbraně do enklávy Kaliningrad, jež je sevřená mezi Polskem a Litvou.