SNP a skotští Zelení, kteří jsou rovněž pro nezávislost, získali dohromady 65 z 87 poslaneckých míst, jejichž obsazení zatím volební komise stanovila. Skotský parlament má 129 křesel, sama SNP si zatím podle BBC zajistila 63 a Zelení dvě křesla.

Sturgeonová prohlásila, že by bylo absurdní, kdyby se jakýkoliv politik v Londýně snažil referendum o nezávislosti zablokovat. "Jedinými lidmi, kteří mohou rozhodnout o budoucnosti Skotska, jsou Skotové," uvedla.

Podle britského deníku The Guardian lze přitom předpokládat, že dosavadní a s největší pravděpodobností také budoucí premiérka Nicola Strugeonová bude s posíleným mandátem usilovat o vyhlášení nového referenda, ve kterém by Skotové mohli rozhodnout o své nezávislosti na Velké Británii.

Americký ministr zahraničí Antony Blinken (vpravo) na jednání s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským
U hranic s Ukrajinou zůstávají ruští vojáci, tvrdí americký ministr Blinken

V roce 2011 získala SNP ve skotském parlamentu většinu a tehdejší premiér David Cameron pak umožnil uspořádat referendum. V roce 2014 v něm ale 55 procent voličů odtržení od Spojeného království odmítlo.

Náladu ve skotské společnosti však následně výrazně ovlivnilo britské referendum o brexitu. Zatímco většina voličů na území celé Velké Británie vystoupení z Evropské Unie podpořila (51,9 procenta), ve Skotsku byly výsledky přesně opačné. Setrvání v evropském společenství si přálo 62 procent voličů. 

Podle průzkumu, který tento týden zveřejnila televize Sky News, podporuje vypsání referenda 50 procent skotských voličů.

Skotsko je společně s Anglií, Walesem a Severním Irskem součástí Spojeného království. Má ale vlastní zákonodárný sbor a vládu, která má ale omezené pravomoci. Podobný typ samosprávy mají i Velšané a Severní Irové. Záležitosti Anglie spravuje ústřední vláda v Londýně.