Moskva tvrdě ostřeluje ukrajinskou energetickou infrastrukturu od 10. října, kdy Ukrajinci zaznamenali 84 raketových útoků. Jednalo se tehdy o jeden největších úderů od prvních měsíců invaze. Nyní Rusko na sousední zemi vyslalo okolo 100 raket, uvedl podle agentury Ukrinform mluvčí ukrajinských vzdušných sil.

Většinu úderů zaznamenaly oblasti v centrální a severní části Ukrajiny, uvedl na telegramu Tymošenko. Ukrajinskou společnost Ukrenerho podle něj útoky donutily nouzově odpojit část země od sítě. „Situace v hlavním městě je velmi složitá, zavedeny jsou zvláštní harmonogramy nouzových odstávek,“ dodal.

Ruská válečná loď vystřeluje raketu na Ukrajinu, 11. října 2022
Polsko předvolalo ruského velvyslance. Ministerstvo: Raketa byla ruské výroby

V Kyjevě byly zasaženy dva obytné domy, sdělil starosta města Kličko na telegramu. Později uvedl, že v jednom z domů bylo nalezeno tělo. Na místě pokračují záchranné práce. Několik raket podle něj nad městem sestřelila protivzdušná obrana. Informace o případných obětech nebo zraněných v Kyjevě budou upřesněny, uvedlo vedení města. Na záběrech z hlavního města, které zveřejnil Tymošenko, je vidět hořící pětipodlažní dům.

Řada měst včetně Charkova na východě země, ale i Lvova a Rivne v západní části Ukrajiny hlásí výpadky proudu. Dnes odpoledne byl po celé Ukrajině vyjma Ruskem obsazeného Krymu vyhlášen letecký poplach a na mnoha místech země se ozývaly výbuchy, informovala agentura Unian.

Zacíleno na kritickou infrastrukturu 

Ruské síly na řadě míst na Ukrajině zasáhly objekty kritické infrastruktury. Hlásí je představitelé Charkova, Lvova, Rivne, Žytomyru, Poltavy nebo Sumské a Chmelnycké oblasti, shrnuje zpravodajský portál Meduza. V Charkově se kvůli výpadkům elektřiny zastavilo metro.

Šéf ukrajinské prezidentské kanceláře Andrij Jermak útok označil za ruskou odpověď na silný projev prezidenta Volodymyra Zelenského k účastníkům summitu G20 na Bali. „Někdo si doopravdy myslí, že Kreml chce mír? Kreml chce poslušnost. Ale teroristé vždy prohrají,“ napsal Jermak na twitteru.

Zprávy o explozích přišly prakticky z celé Ukrajiny. Na řadě míst včetně Černihivské a Sumské oblasti na severu země nebo v Oděské oblasti na jihu byla aktivována protivzdušná obrana. V pohotovosti byly například také Mykolajivská nebo Záporožská oblast na jihu, jejichž představitelé obyvatele vyzvali, aby se kvůli nebezpečí ruských raketových útoků schovali do krytů.

Krev na ruce zdravotníka. Ten právě odnesl těla tří žen, které zemřely v důsledku ruského ostřelování v jedné z obytných čtvrtí v Charkově na Ukrajině 7. července 2022.
Zachraňují hrdiny. Na pach krve nezapomenete, říkají ukrajinští zdravotníci

„V žádném případě neposílejte fotografie nebo videa zásahů, činnosti sil protivzdušné obrany nebo rozmístění a přesunů vojsk. Raketový útok pokračuje. Zůstávejte v krytech nebo na jiných bezpečných místech,“ apeloval na obyvatele Černihivské oblasti předseda tamní správy Vjačeslav Čaus. Podobné varování vydal šéf vojenské správy Kryvého Rihu Oleksandr Vilkul, podle něhož Rusové zaútočili střelami s plochou dráhou letu Ch-101.