Fotografie ukrajinské jednotky Aerorozvidka, na kterou web odkazuje, ukazují osmivrtulový dron, na jehož spodní straně jsou dvě malé bomby. Na videích, které Aerorozvidka publikovala na síti YouTube, jsou z pohledu dronu vidět padající výbušniny se stabilizujícími zadními "ploutvemi", které za mohutných explozí ničí obrněné vozy.

Armádní pozorovatelé identifikovali malé bomby jako upravené sovětské protitankové granáty RKG-3, na nichž jsou připevněné stabilizační "ploutve" vytištěné na 3D tiskárně, které usměrňují jejich pád z bezpilotního letounu.

Tank Donětské lidové republiky v Mariupolu. Východní Ukrajina, středa 4. května 2022
Snadný terč. Ruské tanky mají vadu, o níž se ví od války v Zálivu, uvedla CNN

Protitankový granát RKG-3, velký asi jako štíhlá láhev od vína, se v sovětské službě poprvé objevil v roce 1950. Ve své zadní (štíhlé) části má granát brzdicí padáček, který se v letu rozbalí a umožní granátu zasáhnout cíl rozbuškou napřed.

Zdroj: Youtube

Při přímém zásahu RKG-3 odpálí nadzvukový měděný projektil tvarovaný explozí, který má dostatečnou sílu proniknout více než 20 centimetrů tlustým pancířem. Průnik rozžhaveného kovu do tanku může uvnitř způsobit katastrofální výbuch munice.

Ačkoli byl RKG-3 při zásahu až pozoruhodně účinný, při jeho použití se házející voják musel dostat do takřka sebevražedné blízkosti k nepřátelským vozidlům. Když se v 60. letech do sovětské služby dostaly raketové protitankové granátomety, jako například RPG-7, se kterými mohli vojáci pancéřovaná vozidla zasáhnout i z několika set metrů, riskantní RKG-3 rychle zastaraly.

Slavná filmová scéna 

Do zpráv se tyto granáty naposledy dostaly v roce 2006, kdy je při útocích proti americkým obrněncům v Iráku použili ozbrojenci Al-Káidy. Při útocích se mimo jiné projevilo i vysoké riziko nevyžádaných obětí. RKG-3 se objevil i ve slavné scéně filmu Americký sniper z roku 2014. Ve skutečných konfliktech nedávné doby byl ale použit jen ojediněle.

Zdroj: Youtube

Ačkoli ruské jednotky mají technologii na rušení signálu řízení dronů, videa publikovaná Aerorozvidkou ukazují několik situací, v nichž byli piloti dronů schopni zničit obrněná vozidla za nejméně několik set tisíc amerických dolarů, a to výbušninami, které podle odhadů stojí méně než 100 dolarů za kus.

Nový vývoj v nízkonákladové dronové válce může představovat stále větší problém pro ruské obrněnce shromážděné kdekoli poblíž ukrajinských pozic, dodalo Rádio Svobodná Evropa/Rádio Svoboda.