Ukrajina podle prezidenta Volodymyra Zelenského dosáhla ve válce s Ruskem „bodu zlomu“. „Takzvané stažení ruských jednotek od Kyjeva je důsledkem práce našich obránců,“ řekl v televizním proslovu a dodal, že Kyjev Moskvě nevěří „sladká slova“. „Skutečná válka se odehrává na bojišti a to je to hlavní. Nevzdáme se,“ prohlásil Zelenskyj.

Mírová jednání mezi Ruskem a Ukrajinou budou pokračovat v pátek 1. dubna. Agentuře Reuters to potvrdil ukrajinský vyjednavač David Arakhamja. Kyjev podle něj navrhl setkání lídrů obou zemí, Rusko to však odmítlo s tím, že obě strany nejprve musí dále pracovat na návrhu mírové dohody.

Během předchozího jednání na turecké půdě navrhla Ukrajina vyhlášení neutrality výměnou za ruský souhlas s jejím členstvím v EU. Realizace referenda o vyhlášení neutrality by podle Arakhamji mohlo trvat zhruba rok. „Je to složitá procedura, kterou nelze provést jinak než v mírovém prostředí,“ řekl v televizním rozhovoru.

Online reportáž

Prvních šest ze zhruba třiceti amerických dodávek pomoci dorazilo na Ukrajinu. Náklad obsahuje „ten druh materiálu, který víme, že Ukrajinci nejvíce potřebují“, uvedlo americké ministerstvo obrany. Spojené státy posílají Ukrajině mimo jiné protivzdušné a protitankové systémy. V nejbližší době by pak USA měly na Ukrajinu poslat také slíbené drony Switchblade.

Spojené státy oznámily další balík sankcí směřujících na Rusko kvůli jeho útoku na Ukrajinu. Nové postihy míří na ruský technologický sektor včetně největšího ruského výrobce polovodičů firmy Mikron. Cílem nových opatření je mimo jiné podle amerického ministerstva financí zamezit možnému obcházení již existujících amerických sankcí.

Ruský prezident Vladimir Putin podle západních tiskových agentur podepsal výnos, který nařizuje jarní odvody do armády. Do služby má být povoláno 134 500 Rusů ve věku od 18 do 27 let.

Putin rovněž podepsal dekret, podle kterého musejí zahraniční kupci od pátku platit za ruský plyn v rublech. Zároveň prohlásil, že pokud se platby neuskuteční, budou smlouvy o dodávkách plynu pozastaveny. „K nákupu ruského zemního plynu si musejí otevřít rublové účty v ruských bankách. Z těchto účtů se budou uskutečňovat platby za dodaný plyn,“ citovala Putina agentura Reuters.

Rusko od začátku invaze na Ukrajinu přišlo již o 17 500 vojáků, 614 tanků, 1735 obrněných vozidel, 311 děl, 96 raketometů, 54 kusů protileteckých zbraní, 135 letadel, 131 vrtulníků, 83 dronů, 1201 kusů automobilové techniky, sedm plavidel, 75 cisteren, 22 kusů speciální techniky a čtyři vypouštěcí zařízení taktických raket, uvedl ukrajinský generální štáb. Tyto údaje nelze ověřit z nezávislých zdrojů.

Pohled na zničenou ulici na Ukrajině po bombardování ruskou armádou.
Rozstříleli mě od pasu dolů. Ženu napadl ruský voják, z ulice ji odtáhli sousedé

Úřad Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky se nemůže spojit s některými svými zaměstnanci v ukrajinském Mariupolu, uvedl šéf úřadu Filippo Grandi. „Některým se podařilo utéct, někteří zůstali ve městě a momentálně se s nimi nemůžeme spojit,“ řekl Grandi. K zajištění humanitárních koridorů jsou podle něj nutné jednoznačné záruky, že po dobu evakuace nebude docházet k žádným střetům.

Společnost Google v noci na čtvrtek uvedla, že se ruští hackeři pokusili proniknout do zabezpečených sítí Severoatlantické aliance a také několika ministerstev obrany zemí východní Evropy. Konkrétní státy ve své bezpečnostní zprávě nezmiňuje a dodává, že není jasné, jakého procenta úspěšnosti útočníci dosáhli. Rusko obvinění z kybernetických útoků na západní cíle odmítá.

Ukrajinský parlament podle polského deníku Gazeta Wyborcza připravil zákon, který v zemi zakáže působení ruské ortodoxní církve. Ten má mimo jiné umožnit zabavení veškerého majetku církve, a to během 48 hodin od chvíle, kdy by zákon vstoupil v platnost.

Nemoc z ozáření

Do Běloruska dorazilo podle ukrajinských úřadů sedm autobusů s ruskými vojáky, kteří vykazují příznaky akutní nemoci z ozáření. Podle informací ukrajinské strany tito vojáci údajně kopali zákopy v uzavřené Černobylské oblasti.

Běloruská policie a tajná služba zadržely tento týden již více než tři desítky železničářů v souvislosti s drobnými sabotážemi na účet ruských vojenských transportů. Mnohé ze zadržených úřady přinutily natočit videa, ve kterých litují svých skutků, uvedl dnes na svém webu nezávislý list Naša Niva. Kromě železničářů hrozí tvrdé tresty v podobě až šesti let za mřížemi i desítkám dalších lidí zadrženým ze stejného důvodu.

Civilisté a válka

Z Ukrajiny podle OSN od začátku války uprchlo přes dva miliony lidí mladších 18 let. Tvoří tak zhruba polovinu z celkového počtu více než čtyř milionů ukrajinských uprchlíků v zahraničí. Dalších 2,5 milionu dětí přitom muselo opustit domovy a ukrývá se v nouzových krytech.

Ukrajinská strana obdržela přes Mezinárodní komisi Červeného kříže informaci, že Rusko je připraveno otevřít humanitární koridor z Mariupolu do Berdjansku. „Do Mariupolu posíláme 45 autobusů, 28 autobusů musí získat povolení projet přes ruské stanoviště ve Vasylivce, dalších 17 autobusů už vyrazilo ze Záporoží,“ uvedla ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková, podle které příměří začalo v 9:00 SELČ.

Tělo mrtvého ruského vojáka leží u zničeného automobilu v ukrajinském Charkově, 25. února 2022.
Nic nevěděl. Putina poradci klamali o průběhu války, báli se ho, tvrdí Američané

Do Ruska podle tamní vládní agentury TASS uprchlo již téměř 530 tisíc Ukrajinců včetně 107 tisíc dětí, většina z nich z oblastí ovládaných separatistickými republikami. Zhruba 37 tisíc lidí podle agentury překročilo ruskou hranici za poslední den. 

Rusové viní ukrajinské tajné služby ze zatýkání civilistů, kteří se vyjádří pozitivně na adresu Ruska. „Lidé se snaží nevyjadřovat na sociálních sítích nebo po telefonu, dávají si pozor na to, co říkají. Ukrajinská tajná služba hromadně zatýká civilisty. Lidé jsou zadržováni a pokud existuje podezření, že mají k Rusku pozitivní vztah, nevrátí se zpátky,“ tvrdí podle agentury TASS generálplukovník Michail Mizincev.

Podle OSN zahynulo od začátku války 1189 civilistů (včetně 108 dětí), 1901 dalších bylo zraněno