„Ruské zrůdy v noci ostřelovali velkými raketami malé porodnické oddělení vilňanské nemocnice. Naše srdce jsou plná smutku: zabili dítě, které sotva přišlo na svět,“ napsal Staruch na sociální síti Telegram. Záchranářům se mezitím z trosek dvoupodlažní budovy podařilo vyprostit lékaře a ženu.

Při ruském útoku byli zraněni dva lékaři, jeden z nich je ve vážném stavu. Zahynul chlapeček, který se narodil před dvěma dny, jeho matka přežila, upřesnila ukrajinská prezidentská kancelář podle agentury Unian.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj přijel 14. listopadu 2022 do Chersonu na jihu země, odkud se před několika dny stáhla ruská vojska. Na snímku Zelenskyj (uprostřed vpravo) vyznamenává vojáky
Obavy z přicházející zimy. Ukrajina plánuje dobrovolnou evakuaci některých měst

„Nepřítel se znovu rozhodl terorem a vražděním dosáhnout toho, čeho není schopen dosáhnout devět měsíců,“ okomentoval ruské ostřelování ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a přislíbil, že Rusové se budou zodpovídat ze všeho zla, které na Ukrajině spáchali.

Okresní město Vilňansk leží asi 30 kilometrů na severovýchod od centra Záporoží, které je oblastní metropolí. Před válkou mělo asi 15 tisíc obyvatel.

Prezidentova manželka Olena vyjádřila soustrast pozůstalým, které postihlo strašné utrpení kvůli smrti novorozeného dítěte.„Nikdy nezapomeneme, nikdy neodpustíme,“ vzkázala do Ruska strůjcům „šíleného zločinu“.

Ve válce, kterou rozpoutalo Rusko vpádem vojsk do sousední země před 273 dny, přišly podle ukrajinských úřadů o život již stovky dětí. Úřad vysoké komisařky OSN pro lidská práva potvrdil, že ve válce bylo zabito nejméně 415 dětí, ale připouští, že tyto údaje nejsou úplné a že skutečný počet obětí bude vyšší.

Oběti ve Kupjansku 

Dva lidé přišli o život a další dva utrpěli zranění při ruském ostřelování města Kupjansk, uvedl list Ukrajinska pravda s odvoláním na šéfa oblastní správy Oleha Syněhubova a zástupce šéfa prezidentské kanceláře Kyryla Tymošenka. Ruská palba podle Syněhubova poškodila devítipodlažní obytný dům a polikliniku. O život přišla pětapadesátiletá žena a osmašedesátiletý muž. Jeden raněný musel být hospitalizován, druhého stačilo ošetřit na místě. Podle Tymošenka o život přišli náhodní kolemjdoucí.

Upozorňujeme, že následující fotografie jsou drastické: Na snímku těla dvou ruských vojáků leží na trávě před domem v nedávno osvobozené vesnici Makijivka na Donbasu.
Co se stalo v Makijivce? Moskva viní Ukrajinu z popravy zajatců, video je sporné

Doněcký gubernátor Pavlo Kyrylenko oznámil smrt jednoho civilisty a zranění osmi dalších během uplynulých 24 hodin.

Ve válečných podmínkách nelze tvrzení bojujících stran ověřit z nezávislých zdrojů.