Rusové podle ukrajinského generálního štábu zintenzivnili útoky na jihu a východě Ukrajiny. Klíčovým cílem ruských vojsk jsou podle Ukrajinců aktuálně města Lysyčansk a Severodoněck, který je největším městem Luhanské oblasti, které zůstává v rukou ukrajinských obránců.

„Rusové shromažďují síly pro lokální údery a jsou zřejmě připraveni na nový pokus o obklíčení ukrajinských jednotek v Severodoněcké a Lysyčanské oblasti,“ tvrdí ukrajinský generální štáb v úterní zprávě o průběhu bojů.

Aby mohlo být obklíčení efektivní, musí podle Ukrajinců ruská armáda překročit řeku Severní Doněc, čemuž má odpovídat i rozmístění dělostřelectva tak, aby bylo schopné poskytnout krytí postupujícím jednotkám. V jižním směru pak údajně Rusové posílili své pozice v okolí vesnice Vasiljevka nedaleko města Bachmut.

Ukrajinské velitelství varuje také před rostoucím nebezpečím raketových útoků z běloruského území. „Agresor přesunul divizi raket Iskander do Brestské oblasti, do vzdálenosti zhruba 50 kilometrů od hranic s Ukrajinou,“ stojí v hlášení.

Rusové údajně za posledních 24 hodin zasáhli v Luhanské oblasti ostřelováním 13 výškových budov. „V jedné z nich v Severodoněcku zahynuli čtyři lidé,“ uvedl guvernér oblasti Serhij Hajdaj. Rusové podle něj ostřelují centrum města chaoticky a prakticky nepřetržitě. Hajdaj také potvrdil, že se ruská armáda snaží obklíčit Lysyčansk a Severodoněck.

Ruská armáda podle ukrajinského generálního štábu nadále používá teror k zastrašení civilních obyvatel na okupovaných územích. „Socio-ekonomická situace na jihu a východě Ukrajiny se nadále zhoršuje,“ dodává velitelství.