Ukrajinské ministerstvo zahraničí přirovnalo chování Rusů k postupu Němců za druhé světové války. „Nejprve přijdou zničit města, bombardují nemocnice, divadla, školy a bunkry, zabíjejí civilisty a děti. Pak nuceně přemisťují vystrašené a unavené civilisty na své území. Kapitola z druhé světové války? Ne, postup Ruské armády dnes v Mariupolu,“ napsal mluvčí úřadu Oleg Nikolenko. Již v neděli ve svém projevu k izraelskému parlamentu přitom ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj připodobnil invazi na Ukrajinu k holokaustu.

Zelenskyj ve svém pondělním ranním videoprojevu poslal na dálku vzkaz ruské armádě. „V obléhaném Mariupolu Rusové v sobotu svrhli bombu na uměleckou školu, kde se schovávali lidé. Skrývali se před požárem a bombardováním. Nebylo tam žádné vojenské stanoviště, jen 400 civilistů. Většinou ženy, děti a staří lidé. Nevíme, kolik jich přežilo, ale víme, že pilota, který to udělal, sestřelíme. Protože skoro již stovky podobných masových vrahů jsme již sestřelili,“ řekl Zelenskyj.

Mariupol, přístav na pobřeží Azovského moře, čelí každodennímu bombardování
Rusové ostřelovali autobusy z Mariupolu, tvrdí Ukrajina. Zraněny byly i děti

V pondělí budou pokračovat on-line jednání mezi Ruskem a Ukrajinou. Jeden z vyjednavačů ukrajinské strany David Arkhamia deníku Ukrajinská Pravda řekl, že jednání probíhají prakticky každý den, a to na úrovni expertních skupin.

V Rusku pokračuje zatýkání lidí, kteří se staví proti válce na Ukrajině. Podle lidskoprávní organizace OVD Info bylo v neděli ve 37 městech zadrženo celkem 936 lidí. Od počátku invaze ruská policie a tajné služby zadržely přes 15 tisíc lidí.

Z přístavu Bedrjansk na pobřeží Azovského moře zmizelo podle rady Záporožské oblasti pět nákladních lodí, které měly převážet obilí. „Lidé z Bedrjansku tvrdí, že v přístavu bylo pět lodí. Některé plně naložené, některé částečně. Před pár dny lodě zmizely. Podle svědků je odtáhli Rusové. Bylo tam několik desítek tun ukrajinského obilí,“ řekl šéf oblastní rady Oleksandr Staruk.

V Kyjevě a okolí bude od dnešních 20:00 místního času (19:00 SEČ) do středy 07:00 místního času (06:00 SEČ) platit zákaz vycházení. Na sociální síti Telegram to dnes uvedl starosta města Vitalij Kličko. Uzavřeny zůstanou obchody, čerpací stanice, lékárny i státní úřady. Důvodem jsou podle Klička další očekávané ruské útoky.

Online reportáž

Civilisté a válka

Rusové podle ukrajinského ministerstva zahraničí nelegálně unášejí ukrajinské děti na území Ruské federace. „Okupani nelegálně deportovali 2389 děti. Ty pocházejí z území v Doněcké a Luhanské oblasti okupovaných ruskými jednotkami. Nucené umístění civilistů na území útočícího státu je považováno za únos,“ uvedl úřad.

Světová zdravotnická organizace v neděli potvrdila dalších šest útoků na zdravotnická zařízení. „Ke 20. březnu jsme již potvrdili 52 takových útoků, během pouhých 25 dnů. To je více než dva útoky za den. Něco takového je nepřijatelné, zdravotní služba musí být vždy chráněna,“ napsala organizace na twitteru.

Kh-47M2 Kinžal na stíhačce MiG-31K.
Ruské střely Kinžal: Účinné proti bunkrům, ale nebude jich mnoho, míní experti

V Charkově podle webových stránek památníku Buchenwald zahynul Boris Romančenko. Šestadevadesátiletý muž byl za druhé světové války vězněn v nacistických koncentračních táborech. „Boris Romančenko přežil Buchenwald, Peenemünde, Doru a BergenBelsen. Teď ho zabila kulka, která zasáhla jeho domov v Charkově. Bylo mu 96 let. Jsme zarmouceni,“ napsali správci.

Ruský soud zakázal sociální sítě Facebook a Instagram. Americkou společnost Meta Platforms, pod kterou tyto sítě spadají, pak soud za toleranci násilí označil za extremistickou. Informovala o tom agentura Reuters. „Rozhodnutí se nevztahuje na činnost aplikace pro posílání zpráv WhatsApp společnosti Meta, protože není zcela funkční pro veřejné šíření informací,“ uvedl soud.

Situace v Česku

Policisté vyšetřují sedm případů v souvislosti se schvalováním ruské agrese na Ukrajině. Novinářům to po jednání Ústředního krizového štábu řekl náměstek policejního prezidenta Martin Vondrášek.

Podle Vondráška se od počátku války stalo 35 Ukrajinců obětí trestného činu, převážně jde o krádeže, u čtyř případů však podle něj policisté prověřují „ideový“ motiv. U tří případů šlo o slovní napadení, v jednom o fyzické.

Reakce ostatních zemí

Zdroj: Deník

Americký prezident Joe Biden v rámci své páteční cesty do Evropy navštíví také Polsko. Ve Varšavě bude jednat se svým polským protějškem Andrzejem Dudou. Biden se předtím v belgickém Bruselu sejde s partnery ze Severoatlantické aliance, skupiny G7 i lídry zemí Evropské unie. 

Novozélandská vláda schválila další pomoc Ukrajině, a to vě výši pěti milionů novozélandských dolarů (77,5 milionu korun). Na Ukrajinu pošle prostřednictvím fondu NATO jak peníze, tak nesmrtící vybavení - palivo, komunikační zařízení či balíčky první pomoci.

Ministři zahraničí zemí Evropské unie se dnes neshodli na podobě pátého balíku sankcí proti Rusku; jeho rozsah by měli ve čtvrtek vytyčit unijní lídři na summitu v Bruselu. Po první části jednání s unijními kolegy to novinářům řekl český ministr zahraničí Jan Lipavský.

„Není možné, abychom s Ruskem dále čile obchodovali a za ty peníze potom Rusko platilo válku, kterou páchá neskutečná zvěrstva na Ukrajině a na ukrajinském lidu,“ prohlásil o sankcích Lipavský. Připustil ovšem, že se mezi ministry objevily různé názory a že rozhodnutí o rozsahu sankcí bude na lídrech.

Ulice ostřelovaného Mariupolu
Utekli na poslední chvíli. Obléhaný Mariupol opustili poslední dva novináři

K sankcím uvaleným na Rusko se připojilo i Švýcarsko. Omezení se týkají předevíšm obchodu a financí, ale také zákazu vývozu luxusního zboží do Ruska.

Státy Evropské unie se v reakci na ruskou invazi na Ukrajinu shodly na nové obranné strategii počítající mimo jiné s vytvořením brigády rychlého nasazení o síle až 5000 vojáků. Ministři zahraničí a obrany členských zemí schválili novou strategickou koncepci počítající s výrazným zvýšením armádních výdajů a investicemi do společného vývoje a nákupu vojenského vybavení a nových technologií.