„Technologie výroby – vypalování při vysokých teplotách zaručuje, že cihly jsou bez výrobní vlhkosti. Jsou proto tvarově a objemově stálé, pevné a stabilní. Jejich nepřehlédnutelnou výhodou je i jejich nehořlavost a tím i dobré protipožární vlastnosti. Mají schopnost akumulovat a regulovat teplo, ale i vlhkost v interiéru, čímž vytvářejí příjemné a zdravé prostředí,“ říká Petr Porubský, obchodní a marketingový ředitel společnosti HELUZ.

I nadále jsou nemovitosti oprávněně považovány za rozumnou investici, a to zejména domy z trvanlivých zdicích bloků, jako jsou právě cihly. Tyto domy neztrácejí svou hodnotu a jsou schopné odolávat nejen inflačním vlivům, ale oproti alternativním materiálům i zubu času, mají léty prověřenou životnost. V obecné rovině cenu stavebního materiálu příliš ovlivnit nelze, nicméně výběrem konkrétní cihly lze zásadně ušetřit, a to hned dvěma způsoby.

Tím prvním je ovlivnění rychlosti a náročnosti výstavby a tedy i snížení nákladů za práci, případně i zvládnutím stavby třeba i svépomocí. V tomto případě je vhodná volba cihel pro jednovrstvé zdění, jako jsou HELUZ FAMILY a HELUZ FAMILY 2in1.

Mnoho prací se dá zvládnout svépomocí, ale například na rekonstrukci střechy je lepší, pozvat odborníky.
Rekonstrukce krok za krokem: Jak vybrat firmu

„Tyto cihly není třeba dodatečně zateplovat, abyste mohli bydlet v energeticky úsporném domě. Jejich výběrem tak odpadá jeden stavební krok a zároveň šetření i za dodatečnou izolaci domu. A co je nepřehlédnutelné - vytváříte pro svou rodinu i zdravější vnitřní prostředí s dýchajícím zdivem oproti dodatečně zatepleným domům, které jsou - pokud je zateplení správně provedeno - zcela difúzně uzavřené,“ vysvětluje Petr Porubský ze společnosti HELUZ.

Dalším chytrým materiálem, kterým lze stavbu urychlit, je nová tekutá malta HELUZ SIDI, kterou zdíte, jako když malujete válečkem. Tedy žádná míchačka pro rozdělání sypké směsi s vodou, ale rychlé, nenáročné zdění.

„Zmíněné materiály jsou navíc součástí kompletního cihelného systému HELUZ, který nabízí i doplňkové cihly, z nichž zase lze vytvořit rohy nebo ostění, aniž byste se zdržovali dořezáváním cihel. Systém HELUZ by se dal přirovnat ke skládačce pro dospělé, ve které cihly do sebe perfektně zapadají a hrubá stavba roste před očima,“ podotýká Petr Porubský.

Druhým, stejně důležitým momentem, kdy lze výběrem správného materiálu značně a dlouhodobě ušetřit, je pohled do budoucnosti.

„Pokud si vyberete cihly, které svými tepelněizolačními parametry splňují parametry pro stavbu nízkoenergetického až pasivního domu, významně ovlivníte následnou energetickou spotřebu domu během jeho provozu, a tedy výrazně snížíte budoucí náklady na vytápění,“ dodává Petr Porubský. obchodní a marketingový ředitel společnosti HELUZ.