K přesunu domku Mobile Hut nepotřebujete jeřáb ani náklaďák, jen větší osobní auto s tažným zařízením, tzv. koulí. Domek na kolech schválila do provozu DEKRA jako přípojné vozidlo kategorie O2, má svůj technický průkaz a SPZ. Podvozek je součástí konstrukce, nese podlahu, proto na Mobile Hut právo nepohlíží jako na stavbu. Je to ale pořád dům, i když zároveň legislativně to je vozidlo s maximální povolenou rychlostí 90 km/h.

Vývoj včetně designu domku na kolech trval zhruba dva roky. „Kloubí se tu moderní design a tradiční přístup. Chtěli jsme, aby dům byl vždy v kontrastu s místem, kde se zrovna bude nacházet, proto jsme navrhli hliníkový plášť. Ale zároveň jsme chtěli, aby dům měl základní archetypální tvar českého stavení a zachoval se ten pocit klasického domu se sedlovou střechou a komínem. Není to tedy jen nějaká nadesignovaná bouda, ale jednotlivé věci jdou ruku v ruce, tvar domu, detaily konstrukce, technické vybavení a obrovská funkčnost domu jsou výsledkem dlouhého vývoje a testování,“ vysvětluje Ing. arch. Jakub Vlček.

V podstatě celá konstrukce je sendvičová, slepená z hliníkového plechu, jádro tvoří polyuretanová pěna, která současně funguje jako izolace, interiér je obložen masivní smrkovou biodeskou.

Do vodotěsného pláště z eloxovaného hliníku nešlo osadit nic jiného než hliníková okna a dveře. „To byl první důvod, proč jsme si vybrali Schüco. A druhý spočíval v tom, že Schüco nabízí jednoznačně největší škálu různých oken a konstrukcí, které jsme potřebovali do tohoto projektu, tzn. lehká okna, přitom izolačně s dobrými parametry, která se navíc otvírají ven, a se stavební hloubkou rámů jen pět centimetrů," vysvětlil Vlček.

Základní verze Mobile Hut je připojitelná na sítě, tzn. na vodu a elektřinu, ve variantě „off grid“ je na sítích dům nezávislý - je vybaven solárními panely, má hi-tech baterie, filtry a nádrže na vodu, nezávislé plynové topení a kamna na dřevo, takže pro čtyři osoby je soběstačný až na dva týdny bez jakékoliv přípojky v kterémkoli ročním období.

Každý milimetr prostoru je vyřešen tak účelně, že do něj sbalíte byt o velikosti 2+kk. Pomocí polohování vestavěného nábytku se může přizpůsobit dispozice různým funkcím, na vyvýšeném lůžku v přízemí s dvěma řadami výsuvných šuplíků se po rozložení vyspí dva lidé a nahoře v patře je ještě manželská postel. Plně vybavená kuchyň má dvě plynové plotýnky, nerezový dřez či vestavěné elektrické zásuvky pro další spotřebiče. Okna se vyklápějí ven, aby neubírala prostor uvnitř, koupelna má sprchový kout, umyvadlo a chemickou toaletu. A srdcem domečku jsou krbová kamna na dřevo. Sklopná terasa přidá k užitné ploše interiéru (15 m²) další 4 m².