Systémy posuvných dveří v zásadě dělíme na dva základní druhy. V prvním případě jde o ty, které se zasouvají do tzv. stavebního pouzdra vybudovaného ve zdi. Kvůli stavební náročnosti je ale nelze instalovat všude. Pouzdra nemají nosnou funkci, takže je nemůžete budovat v nosných zdech. Na problém narazíte také u tenkých příček, kam se pouzdro nemusí vejít.

Pouzdra jsou většinou vyráběna z pozinkovaného plechu, a to bez svařování, protože sváry pozinkovaný plech poškozují. Konstrukce může být vyrobena i z hliníku, ale má nevýhodu v tom, že oproti pozinku je měkčí a snadněji se zničí. Uplatní se proto spíš v klasických zdech, kde jeho konstrukce bude napevno přichycena.

Inspirace: Půvabné půdní prostory po rekonstrukci

Vnější povrch konstrukcí je opatřen speciální síťkou, která zajišťuje dobré spojení pouzdra se zdivem, a každé pouzdro je vybaveno odjímatelnou kolejnicí, takže doraz dveří je možné nastavovat i u již zabudovaného pouzdra. Mechanika posuvu je samoúdržbová, a není tedy třeba se o ni starat. Proti pronikání prachu jsou mezi dveřmi a pouzdrem instalovány kartáčky.

Posuvné dveře do pouzdraZdroj: ECLISSE

Do stavebního pouzdra pro posuvné dveře lze fixovat jakýkoliv druh dveřních křídel. Takže pokud máte doma staré dřevěné dveře, je možné jim předělat kliku na zapuštěnou a nechat je zasouvat do pouzdra. Dokonce ani masivní dveře nejsou problémem, i když jsou značně těžké. Nosnost pouzder totiž převyšuje 100 kg. Bezpečně lze fixovat i skleněná křídla, která však musíme volit z kvalitního kaleného skla.

Druhým typem posuvných dveřních systémů jsou dveře, které se posouvají po stěně. Jejich nespornou výhodou je snadná montáž a nižší cena. Nosnou kolejnici je možné instalovat jako pohledovou - kolejnice v tom případě bude vidět a bude zároveň fungovat i jako designový prvek - anebo skrytou. Skrytý posun umožňuje spojení dvou nebo i více křídel do kaskády nebo synchronního zavírání u dvoukřídlového provedení, což u pohledové kolejnice není možné.

Vybíráme dveřní kování aneb Jak se vyznat v klikách

Pokud si nejste jisti, jaký typ posuvných dveří je ve vašem případě možné instalovat, nechte si poradit od prodejců. Většina z nich za vámi vyšle technika, který dané místo zdarma změří a navrhne vhodné řešení.