„Někomu památkáři brání vyměnit obyčejná okna, ale tohle povolí“… „byla to ulička, kde se by se dala točit i historie“ … „tak to je hnus,vždy jsem byla pyšná, že Chrudim opravuje a staví vkusně s historickým centrem, ale tohle mě velmi zklamalo“ … „v daném místě naprostá šílenost a hrůza“. To je jen namátkou z názorů Chrudimáků, které starosta města František Pilný oslovil na Facebooku. Jemu samotnému se půdní vestavba také nelíbí.

 Vizualizace koncertní haly v Ostravě.
OBRAZEM: Koncertní sál pro Ostravu bude výjimečný. Za co se utratí 2,2 miliardy?

Dlužno podotknout, že ze sedmdesáti reakcí pod jeho příspěvkem je pozitivní jedna jediná. Stejně tak je ale potřeba dodat, že v jiných diskuzích už taková záplava negativních emocí chybí. A nemluvě o názorech konkurenčních architektů a projektantů. Deník oslovil namátkou čtyři a všichni dali nové podobě domu palec nahoru.

Odvážná forma je lepší 

„Lidé budou vždycky protestovat, když se objeví pro ně něco nezvyklého a vizuálně výrazného. Pokud se však vstupuje do historického prostředí, je to lepší s podobnou čistou a odvážnou formou, než s nějakým historizujícím napodobováním,“ řekl třeba pražský architekt Michal Tutter.

„Pokud nechceme historické centrum zakonzervovat, je toto sice pro mnohé kontroverzní, ale podle mě povedený a odvážný pokus, jak do něj dostat moderní prvky. Nemám s tím problém. Schválili to i památkáři,“ přidal se chrudimský městský architekt Marek Janatka. Kladně hodnotí novou podobu i někteří chrudimští umělci. „Dobrá práce,“ prohlásil výtvarník a zastupitel Richard Herbst.

Stavba repliky kostela Božího Těla, 28. července 2020 v Gutech.
OBRAZEM: Kostel v Gutech ještě nestojí, už teď je z něj ale atrakce

Architekt Milan Stejskal z havlíčkobrodského Atelieru 02, který přestavbu projektoval, na otázku, zda si stojí za tím, že je podoba vestavby citlivá, poznamenal, že je především funkční. „Vždy, když něco děláte, je malér. Kritikům bych vzkázal, ať postaví něco lepšího, když tak nadávají. A jednou budou možná rádi, že v tom domě budou moci bydlet, až dostanou ve stáří rakovinu,“ řekl Stejskal.

Ředitel chrudimského hospicu Jiří Košťál, který si ateliér najal, odmítl o nové podobě domu diskutovat úplně. „Kritiky ignoruji,“ řekl a zavěsil.