Jak na to?

Pokud se budete při výběru izolace řídit pouze cenou, nakonec se vám celá investice může hodně prodražit.  Při nejlepším ve formě drahého účtu za energie, protože zateplení nebude mít takový efekt, jaký jste očekávali. V horším případě můžete zjistit, že vám plesniví střecha nebo že se vám doma špatně dýchá, a nakonec tak nezbude nic jiného než celé zateplení znovu předělat. Pokud patříte mezi ty investory, kteří nechtějí mít starosti ještě dlouhá léta po realizaci nebo rekonstrukci, máme pro vás tip. Je jím celulózová foukaná izolace.  

Přírodní celulóza – izolace budoucnosti

Celulózová izolace se vyrábí z rozvlákněného dřevitého papíru, obecněji lze proto říct, že je to výrobek ze dřeva. Přebírá tedy některé jeho důležité vlastnosti. V první řadě se jedná o přírodní, ekologický a zdravotně nezávadný materiál, který je na dotek příjemný. Pokud jste někdy měli v ruce minerální vatu, víte, že bez ochranných pomůcek způsobí kožní i dýchací potíže. V domečku z celulózy by se vám naopak spalo moc pěkně, stejně dobře, jako se spí v dřevěné chalupě. Při výrobě celulózové izolace se klade velký důraz na příměsi, které zabrání, aby se do ní nepustili hlodavci a hmyz, aby byla nehořlavá a aby se v ní nemnožily houby a plísně. I po těchto nezbytných úpravách však celulóza zůstává přirozenou, přírodní alternativou k hojně používaným syntetickým a minerálním izolacím. A vytvoření zdravého prostředí pro celou rodinu je přece to nejdůležitější, čeho chcete výstavbou nebo rekonstrukcí domu či bytu dosáhnout.

Když máte špatnou izolaci, můžete si v zimě zatopit. Ale co v parném létě? Horko přes den i v noci, to je hrůza. Správná izolace však mráz ani teplo dovnitř nepustí.Zdroj: www.izolujzdrave.cz

Celulóza umí teplo „schovat“

Tepelnou vodivost, tedy parametr, který udává, jak rychle se teplo z interiéru vyvětrá ven, má celulóza srovnatelnou s klasickými syntetickými izolacemi. Oproti svým konkurentům má ale dvakrát lepší akumulaci tepla, tedy výrazně pomůže uchovat uvnitř domu teplo i po tom, co se vypne topení, případně udržet teplo venku v parném létě. Proto se s úspěchem využívá při zateplení podkroví nebo moderních dřevostaveb. V těchto konstrukcích totiž chybí materiál jako je například cihla, která by teplo nebo chlad naakumulovala, a tak jejich obecnou charakteristikou bývá, že v zimě rychle vychladnou a v létě se naopak rychle vyhřejí. Vhodná volba tepelné izolace se proto postará o mnohem stabilnější teplotní prostředí uvnitř vašeho domova.

Zdravé bydlení, kde se můžete pořádně nadechnout

Významnou vlastností tepelné izolace z celulózy je její práce s vlhkostí. Zatímco nejhojněji používaný polystyren se chová jako igelit, který dům neprodyšně uzavře, celulóza pomáhá domu „dýchat“ a odvětrat tak vlhkost, která se vytvoří vařením, praním, sprchováním se, ale i dýcháním. V domě nebo v bytě se pak díky této její vlastnosti nedaří plísním, které jsou velkým problémem nejen pro astmatiky a alergiky. Plísně nejvíce trápí rekonstruované budovy, které byly od své výstavby zvyklé „dýchat“ stěnami a netěsnými okny. Z důvodů finančních úspor se ale instalovala nová, těsná, nejčastěji plastová okna a dům se z vnější strany obalil polystyrenem. Taková rekonstrukce sice ušetří slibované peníze za energie, vytvoří ale uvnitř budovy nezdravé prostředí. A v nemocné budově budou za nějaký čas žít jen nemocní lidé. Proč se tedy nezachovat chytře a nevybrat pro svoje bydlení takovou obálku, která uvnitř domu zajistí zdravé prostředí pro děti i dospělé?

Foukaná izolace má budoucnost. V klidu domova můžete relaxovat a mezitím váš dům získá teplý svetr v podobě foukané izolace.Zdroj: www.izolujzdrave.cz

Investice, která se vyplatí

Návratnost zateplení celulózovou izolací se pohybuje v horizontu od 3 let výše. Záleží na tloušťce izolace i na míře zateplení každé konkrétní stavby. Úspora na vytápění, při celkovém zateplení stěn, střechy a výměně oken, činí až 60 %, díky neustále vrůstajícím cenám energií je ale problematické určit přesný čas, kdy začne dům vydělávat. Celulózová izolace se při rekonstrukci nebo výstavbě aplikuje foukáním (nejčastěji do duté konstrukce – tedy střechy nebo stěny moderní dřevostavby) nebo stříkáním (například na zděnou stěnu). Tato forma aplikace má výhodu v tom, že se izolace dostane opravdu do každé části konstrukce bez ohledu na složitost místa a přitom nevznikají žádné odřezky a odpad, jako je tomu při kladení jakýchkoliv izolačních desek. Platíte tedy jen za tu izolaci, která se v konstrukci skutečně použije. Udávaná cena celulózové izolace se také zpravidla uvádí už přímo včetně jejího foukání nebo stříkání – je třeba proto s tím při porovnávání ceny s jinými materiály počítat.

Celulózová izolace má v sobě přísady, které spolehlivě váš dům ochrání před požárem. A nechutná ani myším! Zdroj: www.izolujzdrave.cz

Záruka 20 let!

U izolací, které se aplikují právě foukáním, bývá často zmiňováno tzv. sesedání. Jedná se o to, že materiál, který se speciálním fukarem zafouká do konstrukce – střechy, stěny nebo stropu, časem slehne a vytvoří tak v konstrukci zcela nezaizolované místo. Přes takové místo pak samozřejmě uniká teplo, často se na něm ale také vykytují plísně, protože se na mnohem chladnější části konstrukce sráží vlhkost. Zamezit sesedání je možné jedině výběrem vhodného materiálu a samozřejmě realizační firmy, která foukání provádí. Například celulózové izolaci Climatizer Plus věří její výrobce natolik, že na všechny její možné neduhy poskytuje jako jediná firma na trhu záruku 20 let.

Tak co, budete při výběru oblečení, do kterého zahalíte váš dům nebo byt, stejně vybíraví a pečliví, jako byste oblékali sami sebe? Přece jen je to rozhodnutí, které ovlivní život celé vaší rodiny.

Proč je foukaná celulózová izolace zdravá? Proč chtít zdravý domov? Více se dozvíte na www.izolujzdrave.cz