Kámen okouzluje svou jedinečnou strukturou, hrubým povrchem i nepravidelností tvarů. Stavěly se z něho už egyptské pyramidy, které vydržely několik tisíciletí, kámen jako stavební materiál si tedy právem vydobyl přívlastek "věčný". Trvanlivý je ale i beton, jehož vývoj započal už v antickém Římě okolo roku 200 př. n. l. Tehdy se ve stavebnictví začalo používat hydraulické pojivo z jemného sopečného popele, tzv. pucolánu, které v kombinaci s vápencem vytvořilo beton s velmi podobnými vlastnostmi, jakými oplývá dnešní cementový.

Hrad Rychmburk zdobí střecha z keramických tašek

Abychom byli přesnější, beton starých Římanů byl zřejmě ještě kvalitnější než ten dnešní. Zatímco u moderních betonových staveb se předpokládá životnost 100 - 120 let, mnohé římské konstrukce stojí ve Středomoří dodnes i přes agresivní působení mořských vln. Ať tak či onak, beton i kámen jsou trvanlivé materiály prověřené historií a dá se na ně spolehnout. Jestli však vydrží dlouhá léta bez pohnutí i ve venkovní dlažbě, záleží hlavně na provedení podloží. Sebekvalitnější dlažební materiál začne dělat problémy, pokud je neodborně položen.

Zdroj: Shutterstock.com

Jako hlavní nevýhoda přírodního kamene se uvádí vysoká cena. Na druhé straně se ale nedoporučuje použít ani nejlevnější betonové dlaždice. A pokud hledáte specifický vzor věrně napodobující strukturu přírodního kamene, můžete za ně nakonec zaplatit i víc než za surové kamenné pláty. Pro ilustraci - metr čtvereční přírodního pískovce seženete za zhruba 500 Kč, zatímco stejná plocha jeho betonové imitace od značky Lucca je nabízena za 699 Kč.

Co se tedy nakonec jeví jako jediná a zásadní nevýhoda kamene oproti betonu, je jeho náročnější pokládka, protože se potýkáte s nepravidelnými kamennými kusy o různé tloušťce i velikosti, s nimiž se oproti betonovým dlaždicím hůře manipuluje. Kompromisním řešením pro milovníky ryze přírodních materiálů může být kamenný koberec, který se snadno pokládá, je bezespárový a jednoduše se tvaruje na rozměr konkrétní plochy. Zároveň patří k nejvhodnějším materiálům pro renovaci starých dlažeb.

Z čeho se vyrábějí okapy a kterému materiálu dát přednost