Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Jaroslava Černá: Vánoce bez pečení si neumím představit

Příbram /ROZHOVOR, RECEPT/ - Stále ještě mnoho českých žen ctí tradici pečení vánočního cukroví. Zkrátka domov provoněný vanilkou k adventnímu času tak nějak patří. Jednou z těch, které si nedovedou představit, že by si cukroví koupily je i Jaroslava Černá z Příbrami.

3.12.2012
SDÍLEJ:

Jaroslava Černá z Příbrami peče vánoční cukroví každý rok. Foto: Lea Enenkelová

Proč pečete vánoční cukroví, když se dá objednat?

Já si samozřejmě budu péct cukroví sama, protože  pečení miluju. Peču od svých třinácti let a Vánoce si bez toho nedovedu představit.

Kdy obvykle začínáte?

S pečením začínám vždycky kolem Mikuláše. Všechno cukroví upeču o víkendu, a pak postupně po večerech skoro až do Vánoc zdobím a plním.

Kolikatero cukroví pečete?

Letos se chystám na jedenáct druhů, tentokrát budu péct i pro svoji sestru, která musí bohužel do nemocnice. Moje specialita ale je, že si každý rok  připravím tabulku, ve které mám kolik čeho každé cukroví obsahuje a podle ní pak nakupuji.

Takže každý rok připravujete něco jiného?

Kromě klasických druhů, jako jsou vanilkové rohlíčky, linecká kolečka, marokánky, plněné ořechy nebo žloutkové košíčky, peču druhým nebo třetím rokem i novější druhy jako například ořechové medové trojhránky.

Kromě zmíněných trojhránků máte ještě nějakou jinou specialitu?

Dělám ještě strojkové kokosové tyčinky a ty jsou zvláštní tím, že do nich dávám hnědý cukr.

A jakou máte na  pečení vychytávku, o kterou byste se chtěla se čtenářkami Deníku podělit?

Osvědčily se mi nerezový váleček a klasický papír na pečení.

Recept na medové trojhránky

Z 380 gramů hladké mouky, 120 gramů moučkového cukru, 250 gramů tuku, 2 celých vajec a špetky soli vypracuji těsto, které nechám hodinu odpočinout a rozválím na plech vyložený pečícím papírem. Propíchám vidličkou, potřu rybízovou marmeládou a ořechovou směsí, kterou si připravím tak, že rozpustím 120 gramů tuku, 8 lžic medu, 100 gramů cukru moučka a 200 gramů mletých ořechů. Upeču a ještě teplé krájím na trojhránky nebo čtverečky, růžky namáčím v čokoládě.

Autor: Lea Enenkelová

3.12.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Petr Gazdík.
10 5

Babiš přemlouval STAN ke spolupráci. Podle Gazdíka ale marně

Ilustrační foto
AKTUALIZOVÁNO
2

Ozbrojený muž v Anglii unesl několik rukojmí. Podle policie nejde o terorismus

Ministr Brabec: Život je krátký na hádky. Země potřebuje stabilní vládu

/ROZHOVOR/ Co znamenají volební výsledky? Jak se bude vyjednávat? Nejen nad tím se zamyslel lídr krajské kandidátky ANO Richard Brabec v rozhovoru pro Deník.

AKTUALIZOVÁNO

FOTOGALERIE: Při smrtelné nehodě se vážně zranili další tři lidé

Smrtelná dopravní nehoda zablokovala v neděli dopoledne silnici mezi Javornou a Železnou Rudou. U odbočky na Zhůří se čelně srazila dvě osobní auta, muž německé národnosti nehodu nepřežil.

Parádní start. Plíšková na úvod Turnaje mistryň vyzrála na Williamsovou

Po pátečním losu singapurských skupin se Karolína Plíšková spokojeně usmívala. „Nevím, jak to vidí ostatní holky, ale já jsem se složením skupiny spokojená,“ povídala česká tenistka.

Plány SPD? Okamura chce pro své hnutí zastoupení v čele Sněmovny

Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) Tomio Okamura už jednal s další stranou, novinářům dnes ale odmítl prozradit s jakou. Schůzku s představiteli vítězného hnutí ANO má naplánovanou na pondělní večer.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení