Poradit se tam můžete se svatební koordinátorkou a zaměstnankyní hotelu Veronikou Benešovou, která v rozhovoru mimo jiné prozradila nejnovější trendy svatebních obřadů.

V hotelu Galatea pořádáte již sedmý ročník Svatebního dne, na co se tedy návštěvníci mohou těšit?

Celý Svatební den je opravdu pouze a jen svatební. To znamená, že bude v první řadě otevřený pro budoucí nevěsty, ženichy, ale také družičky, rodiče, kteří pomáhají s přípravami, či svědkyně a svědky. Snoubenci, kteří se k nám přijdou inspirovat, budou moci ochutnat nejen svatební menu, ale i vína, která podáváme, dále minizákusky i svatební dorty. Kromě toho si prohlédnou celý areál, včetně dvou míst, kde oddáváme, což je svatební molo a svatební palouček. Podívají se ale i do svatebních apartmá či na místa, kde lze uspořádat hostinu.

Vaše akce má určitě bohatý program. Nastínila byste nejzajímavější body?

Určitě, tak na začátku mezi návštěvníky zavítá kouzelník, který navodí správnou atmosféru. Dále lidé uvidí svatbu naoko. Na to se osobně moc těším. Bude to vypadat jako opravdový obřad, ale ve skutečnosti to bude jen jako. Nevěsta se ženichem se nechají oddat a samozřejmě nebude chybět ani „ano". Hlavní program posléze pokračuje pod party stanem, tedy hned vedle hotelu. Tam se uskuteční módní přehlídky nejen svatebních šatů, ale také spodního prádla a ve výběru šatů se zde mohou inspirovat i družičky. Kromě toho budeme losovat různé poukázky a připravená bude i zajímavá tombola. Hlavní cenou je svatba v našem areálu za polovic.

Budou se u vás snoubenci moci vybrat například svatební oznámení? Přece jen je to součást svatby a trvá řadu týdnů či měsíců, než se na něm shodnou.

Ano, v přilehlém parku kolem rybníku Brčálníku nebude chybět několik desítek vystavovatelů, kteří budou ukazovat jak svatební oznámení, tak svatební kytice. Floristky navíc budou zdobit i svatební tabule, aby si snoubenci dokázali představit, jak by mohl stůl se slavnostním jídlem vypadat. Svůj prostor zde dostanou samozřejmě i vizážistky, které zde budou na ukázku líčit i nevěsty. Budoucí novomanželé se budou moci poradit s fotografem a kameramanem a také si prohlédnou svatební limuzínu.

Když jste zmínila přehlídku svatebních šatů, jaké jsou v současné době moderní?

České nevěsty jsou víceméně konzervativní. Je vidět, že nevěsty si dávají hodně záležet na sladěných doplňcích. Svatební šaty nevěsty jsou odrazem toho, jak se cítí a jak si přeje být vnímána svým vyvoleným a samozřejmě, každá nevěsta je nejkrásnější.

A když odbočíme od nevěst k ženichům? Občas mi přijde, že jsou trochu opomíjení… Starají se o sebe? Mají také svou vybranou módu?

Je pravda, že si pořizují kvalitní obleky a na první pohled je vidět, že o sebe více dbají. Zajdou si klidně i ke kadeřníkovi, sladí se s nevěstou a podobně. To stejné platí i o svědcích a družičkách, které na sobě vždy mají barevný svatební prvek.

Je tradice mít družičky, nebo se od nich upouští?

Jsou svatby, které se bez družiček úplně obejdou. Na druhou stranu se společnost trochu změnila a často míváme svatby, kdy už novomanželé mají své děti a ty na sebe převezmou úlohu družby či družičky.

Vzhledem k tomu, že svatby také koordinujete, určitě pozorujete, jaký trend letí. Hrají prim ještě tradiční obřady, nebo chtějí snoubenci něco speciálního?

Pokud mohu soudit, zdá se mi, že v poslední době jsou populární neobvyklé obřady. Často se chtějí brát venku, na trávě, v přírodě … Záleží ale na snoubencích, jak si přejí, aby obřad vypadal. Někteří se drží toho, že svatební akce začíná ráno a končí pozdě večer, jiní třeba přesídlili k tomu, že mají svatbu až odpoledne. Tím pádem je dopoledne klid ještě na přípravy, v poledne odpadají starosti se slavnostním obědem a po samotném obřadu už začíná party či raut. Přes léto bývá časté grilování. Snoubenci si také oblíbili svatbu na jednom místě, protože nemusí nikam přejíždět. Svatební noc mají u nás zdarma. Pokud budou mít snoubenci během Svatebního dne jakoukoliv otázku, jsem připravena jim ji zodpovědět, k dispozici budu po celou akci.

Vybírají si snoubenci datum svatby, které je něčím zvláštní, nebo se spíš orientují na čas, kdy jim obřad vyhovuje? A máte na příští rok lukrativní termíny ještě volné?

Záleží jak kdo, ale většinou chtějí, aby datum bylo významné a něčím zvláštní. Pokud by chtěl někdo na příští rok hodně zajímavý termín, kde jsou šestky, pětky a další, je určitě potřeba rezervovat si ho co nejdříve. Jako první byl na příští rok vyprodaný termín 16. června v 16 hodin.

A co jídlo, upustilo se od tradiční šunkové rolky, knedlíčkové polévky a svíčkové?

Řekla bych, že tradiční jídlo má na svatební tabuli stále své místo. Maximálně se změní předkrm. Náš pan kuchař umí například výbornou drůbeží paštiku. Knedlíčková polévka a svíčková zůstávají. Pokud chtějí exkluzivitu, nabízíme různá menu, ze kterých si mohou vybrat. Většinou dávají přednost masu s přílohou.

Hodně svateb se koná hlavně v létě, kdy svítí sluníčko, je teplo a je pravděpodobné, že bude hezky. Změnilo se něco v této oblasti?

Určitě, letních svateb je sice pořád hodně, ale už jich není tolik jako dříve. Mám velkou radost z toho, že máme i jarní či podzimní svatby. Příroda s okolím hotelu dokáže udělat doslova kouzla. Kromě toho lze různé období propojit i s výzdobou, případně i s občerstvením. Právě na podzim můžeme podávat mladé víno, doporučit svatomartinské hody či svatebčany zahřát svařeným vínem. Letos je dokonce několik svateb i v zimě. Každopádně, ať je obřad v kterémkoliv ročním období, dokážeme se přizpůsobit přání snoubenců tak, aby se svým velkým dnem byli spokojeni.