„V bytech, které se uvolní, a budeme je znovu nabízet k pronájmu, zrekonstruujeme původní umakartová jádra," představil dohodu vedení města jeho místostarosta Zdeněk Zahradníček. 

Současně ale připomněl, že přestavba jádra se uskuteční jen v případě, že to umožní konstrukce bytu, tedy stoupačky. „Dnešní předpisy nařizují, aby stoupačky byly oddělené od kuchyně, takže bude záležet na konstrukci bytu," upozornil místostarosta.

Pokud by to konstrukce umožňovala, dělníci by vybourali staré jádro a místo něj vyzdili nové. Tyto poměrně drobné stavební úpravy však nebudou zcela zdarma, proto město počítá s tím, že noví nájemníci si za ubytování v takto upravených bytech připlatí.

Ovšem navýšení stávajícího nájmu domácí rozpočet nových nájemníků nejspíš nezruinuje. „Tyto byty nabídneme za vyšší nájemné, které bude činit pětašedesát korun za metr čtvereční a měsíc. Bude tedy o deset korun vyšší, než nájemné stávající," potvrdil místostarosta Benešova Zdeněk Zahradníček.

Kterých bytů, případně ve kterých ulicích se budou úpravy týkat, není jasné. „Vše bude záležet na tom, kdo se z uvedených bytů vybavených stále ještě umakartovým jádrem odstěhuje," doplnil starosta Jaroslav Hlavnička.